Згідно з висновками Міжнародної слідчої групи, літак було збито ракетою, випущеною з ЗРК «Бук», що належить російській 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО, яка дислокується в Курську. В понеділок родичі 298 людей, які загинули в результаті атаки, закликали суд дати визначення ролі Росії в катастрофі.

Зокрема Піт Плуг, глава фонду «Авіакатастрофа», який втратив у цій катастрофі брата, невістку і племінника, заявив: «Ми хочемо знати, що сталося, чому так вийшло і хто несе відповідальність: від людини, що натиснула пускову кнопку, до найвищої офіційної особи, можливо, в Кремлі». «Ми достатньо знаємо про чотирьох звинувачених, але ми не знаємо, хто винен у трагедії з боку Росії. Я сподіваюся, що у вироку суд вкаже, що це була за система, якою була роль Росії, що вона робила на сході України. Це дуже важливо для родичів», — цитує Плуга Укрінформ.

Плуг також звинуватив РФ у тому, що вона не сприяє розслідуванню і роками поширює «дезінформацію та альтернативні теорії». «Роль Росії важливо відобразити для того, щоб міжнародне співтовариство могло запобігти цьому в майбутньому. Минулого року ми бачили в Ірані, як подібне може повторитися. Поведінку Росії можна назвати одним словом — огидна. Росія бреше, не

Слід зауважити, що родичі загиблих, які виступали в суді, представляли не тільки своїх рідних, а й жертв з Малайзії. Представники їхніх родин не змогли прибути до Нідерландів у зв’язку з пандемією.

Нагадаємо, що нині триває суд на чотирма особами, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК «Бук». Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін, генерал, а на час знищення літака полковник ГРУ Генштабу Збройних сил РФ, голова «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (громадяни РФ) та громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР».