Те, що готується новий виток ескалації, стало зрозуміло, коли вранці соцмережі облетіла інформація, підкріплена фотографіями, про те, що координована й супроводжувана білоруськими прикордонниками колона мігрантів рушила в напрямку польського кордону. Паралельно білоруська прикордонна служба опублікувала комюніке із звинуваченням Польщі в ескалації напруження: «Байдужість і нелюдське ставлення польської влади призвели біженців до такого кроку розпачі. Білоруська сторона здійснює необхідні заходи, аби забезпечити безперебійне функціонування міжнародних комунікаційних каналів, а також безпеку людей, котрі пересуваються автострадою».

Польські служби відреагували миттєво — в район прикордонного пункту пропуску (ППП) «Кузниця», в напрямку якого пересувалася колона, було перекинуто підкріплення з прикордонників, військових та поліцейських. Як з’ясувалось, на підставі моніторингу ситуації, польські служби прогнозували такий сценарій розвитку ситуації на цьому відтинку кордону за кілька днів.

Ополудні почалася спроба групи в складі кількох сотень мігрантів силою подолати тимчасові захисні загорожі на польському кордоні південніше ППП «Кузниця» (на знімку). В польських силовиків полетіло каміння. Для знищення огорожі використовувалися ножиці та колоди. Військові і поліція застосували сльозогінний газ. Протистояння тривало кілька годин. На кадрах відеозйомок видно, що більшість серед тих, хто намагався силою нелегально прорватися на територію Польщі, молоді чоловіки. З інформації преси, яка посилається на мігрантів з району Кузниці, коли вони підійшли до лінії кордону, то побачили в огорожі з колючого дроту не просто дірки, а «професійно прорізані вікна, через які можна пройти, не поранившись». У польських ЗМІ, з посиланням на білоруських опозиційних журналістів, з’явилася також інформація, що білоруські солдати стріляють у повітря, аби налякати скупчених поблизу польського кордону мігрантів, аби ті не надумали повертатися вглиб території Білорусі.

Після невдалого штурму мігранти розбили наметовий табір навпроти, ввечері розпалювали вогнища і всією своєю поведінкою дають зрозуміти, що вони звідти нікуди не збираються йти. За даними польських служб, поблизу ППП на польсько-білоруському кордоні перебувають 3—4 тисячі мігрантів, повідомили після засідання урядового кризового штабу та наради із президентом, проведеної в Бюро національної безпеки.

Офіційна Варшава не лише забезпечує захист свого кордону, який де-факто є зовнішнім кордоном ЄС і НАТО, а й веде активні дипломатичні інформаційні контакти з країнами — сусідами Білорусі, а також зі своїми союзниками по ЄС і НАТО. Зокрема, президент Анджей Дуда провів розмови зі своїми візаві з України, Естонії, Латвії, Литви та Грузії.

На події на польсько-білоруському кордоні оперативно відреагували в штаб-квартирі НАТО, де Білорусь закликали дотримуватися міжнародного права і не припускатися використання мігрантів як гібридної тактики.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн після телефонних розмов з прем’єром Польщі Матеушем Моравецьким, а також прем’єрами Латвії та Литви заявила про «солідарність ЄС» та про «обговорення інструментів, які євроспільнота може виробити, щоб підтримати уряди Польщі, Литви і Латвії в їхніх зусиллях, спрямованих на подолання кризи».

Водночас маршалок Сейму Ельжбєта Вітек у своєму посланні до польського суспільства заявила, що Польща «не дозволить порушувати зовнішній кордон ЄС» та «не піддасться «шантажу й агресії». Маршалок висловила впевненість, що «цей міграційний напад режиму Лукашенка буде зупинений». 

Від учора з 7-ї години ранку безстроково закрито прикордонний пункт пропуску (ППП) у Кузниці для дорожнього та товарного руху.

На 16-ту годину було заплановано пленарне засідання Сейму РП, на якому уряд мав представити інформацію про ситуацію на кордоні.

Стоп-кадр з відео зі сторінки Міноборони Польщі в Твіттері.