До Сараєво з Вашингтона минулої неділі прилетів заступник помічника держсекретаря США й спеціальний представник президента США по Балканах Габріель Ескобар, щоб на місці розібратися в ситуації.

Він провів зустрічі з усіма членами колективного керівництва БіГ - президії і вислухав їхні думки про причини загострення та шляхи їх усунення. А потім висловив і свою думку. Ескобар вважає, що всю кашу заварив член президії БіГ від сербів Мілорад Додік, який намагається в такий спосіб «захищати свою міць і багатство».

Не дивно, що найтриваліша й найнеприємніша розмова в посланника Вашингтона був саме з Додіком. Після нього Габріель Ескобар заявив, що небезпеки виникнення нової громадянської війни в БіГ немає. За його словами, Мілорад Додік також вважає, що початок воєнних дій не є виходом із ситуації. Але водночас він поки що твердо стоїть на тому, що Республіка Сербська і її посадовці, депутати не повинні брати участі в роботі центральних органів влади БіГ, поки не буде скасовано рішення колишнього верховного представника міжнародної спільноти Валентина Інцко про кримінальну відповідальність за заперечення сербського «геноциду в Сребрениці».

Місцеві ЗМІ нагадують, що Додік раніше оголосив про те, що сербські військові підрозділи відкликаються зі складу національної армії БіГ і в Республіці Сербській буде відроджено власні збройні сили. 14 жовтня він зажадав, щоб «боснійська армія» залишила територію республіки. І пригрозив, що серби оточать усі казарми, де вони перебувають, і триматимуть блокаду доти, поки військовослужбовці не покинуть їх. Він попередив: якщо Захід спробує втрутитися в цей процес, то в Республіки Сербської є «друзі, які за неї заступляться», бо обіцяли підтримувати її у всьому. Боснійські видання вважають, що Додік доволі прозоро натякав на друзів з Москви й Белграда. Але президент Сербії Александр Вучич уже не раз казав, що не підтримує політичних амбіцій Додіка й послідовно виступатиме за виконання Дейтонської мирної угоди стосовно БіГ. У Додіка за спиною залишився лише Кремль, куди він постійно приїжджає на консультації.

Недарма ще до прильоту в Сараєво Ескобар заявив, що політику Мілорада Додіка не підтримує ніхто в регіоні, в тому числі й Сербія. Із цієї позиції він і вів розмову з Мілорадом Додіком, намагаючись переконати його в тому, що він ухвалює неправильні й небезпечні рішення. Після розмови із представником Республіки Сербської Габріель Ескобар заявив журналістам, що відчув імовірність того, що Додік готовий стримати свої політичні амбіції і може скасувати рішення про блокаду парламентом Республіки Сербської роботи центральних органів влади БіГ. «У нас були продуктивна зустріч і відверта розмова з Мілорадом Додіком. У результаті відкрилася можливість відкликання ним раніше ухваленого рішення», - зазначив емісар Вашингтона.

Сербській опозиції, яку підтримують і скеровують із Москви, не сподобався такий висновок Ескобара. Так, лідер опозиційного сербського руху «Визволення» Младжан Джорджевич виступив з підбурливою заявою. За його твердженням, гість із Вашингтона приїхав на Балкани для того, щоб «провести показову екзекуцію Республіки Сербської». Він обвинуватив президента Сербії Александра Вучича в тому, що той увійшов у своєрідний «потрійний пакт» між Габріелем Ескобаром і невизнаним ООН верховним представником у БіГ Крістіаном Шмідтом. І бере участь у їхній атаці на Республіку Сербську, займаючи сторону США з усіх питань. «Вучич не хоче допомогти їй, бо йому важливіше утриматися при владі в Белграді, ніж опікуватися про сербів у БіГ. Сербії потрібні політики, які чинитимуть спротив тиску і підтримуватимуть наших співвітчизників», - цитують Джорджевича ЗМІ Боснії і Герцеговини, а також Сербії. Напередодні президентських виборів у Сербії, які мають відбутися наступного року, лідер «Визволення» обвинуватив Вучича в тому, що він є співучасником знищення сербських інтересів у БіГ, а тому не має морального права залишатися президентом і знову висувати свою кандидатуру на цю посаду.