Таке рішення ухвалив більшістю голосів на надзвичайному засіданні парламент країни.

Через мігрантську кризу у вівторок ввечері екстрено збирався і Сейм Польщі. 

Варшава уже сконцентрувала на цій ділянці державної межі 15 тисяч військових. «Звичайно, за потреби ця кількість може бути ще збільшена», — зазначив в інтерв’ю Польському Радіо міністр оборони Маріуш Блащак. Він підтвердив, що ніч з вівторка на середу на кордоні минула неспокійно: було вчинено багато спроб з боку мігрантів прорвати кордон.
Крім того, Польща ініціюватиме в ЄС запровадження санкцій проти авіакомпаній, які організовано перевозять мігрантів із Близького Сходу до Білорусі.

Під загрозою застосування гібридної технології «збільшення потоків біженців» опинилася також Україна. За словами першого заступника глави МВС України Євгена Єніна, днями на ділянці білорусько-українського кордону затримано двох громадян Куби, які незаконно потрапили до України з території Білорусі та планували надалі піти до Польщі.

Тож небезпідставними були запитання польських депутатів під час надзвичайного засідання Сейму РП щодо зміцнення кордону і на польсько-українському відтинку, який також Москва та Мінськ можуть намагатися використати як додатковий шлях «пропихання» мігрантів на територію ЄС.

У доповіді глави уряду та міністрів силових відомств однозначно вказувалося на «авторів дестабілізаційних заходів» — «білоруський диктатор, виконавець атаки на польський кордон, має свого «патрона в Москві в особі Володимира Путіна». На переконання прем’єра Матеуша Моравецького, «маємо справу не лише з безпосереднім використанням насильства щодо Польської держави, а й зрежисованим спектаклем, що супроводжується використанням дезінформації — зброї, відомої з попередніх десятиліть, у застосуванні якої колись СРСР, а нині росіяни є майстрами».

На підтвердження представлених у Варшаві висновків прозвучали «рекомендації» Кремля для ЄС «допомогти Білорусі в прийнятті мігрантів, як колись Туреччині». І традиційне для майстрів дезінформації «переведення стрілок» відповідальності за міграційну кризу: «роками ЄС пропагував і рекламував свій спосіб життя», тож тепер «слід відповісти за свої дії».

Водночас Брюссель став на бік Варшави. Польщу відвідав голова Європейської Ради Шарль Мішель. Перед початком візиту він закликав білоруський режим дотримуватися міжнародного права. Шарль Мішель нагадав, що на останньому засіданні Рада ЄС засудила гібридні атаки на кордони ЄС. При цьому він нагадав, що розпочато дебати стосовно фінансування Євросоюзом фізичної прикордонної інфраструктури, зауваживши, що це мусить бути реалізовано негайно. «Кордони Польщі та балтійських держав — це кордони ЄС. Один за всіх і всі за одного», — резюмував Ш. Мішель.

Крім того, у Брюсселі в Постійному представництві Польщі при ЄС відбулося закрите засідання послів країн — членів ЄС і високого рангу посадовців Єврокомісії та Ради ЄС на тему ситуації на польсько-білоруському кордоні.