Про це інформує британська газета Guardian з посиланням на голову делегації Китаю на кліматичній конференції у Глазго Се Чженьхуа.

Ці дві країни є одними з найбільших джерел викидів вуглекислого газу в світі. Тож їх домовленість є надзвичайно важливою.

У документі США та Китай обіцяють тісно співпрацювати у питаннях скорочення викидів, які, на думку вчених, необхідні в найближчі 10 років, щоб загальмувати глобальне потепління в межах 1,5°С. Зокрема, вони працюватимуть разом для скорочення викидів метану — потужного парникового газу та викидів від транспорту, енергетики й промисловості.

Се Чженьхуа зазначив: «Обидві сторони визнають, що існує розрив між поточними зусиллями та цілями Паризької угоди, тому ми спільно зміцнюватимемо наші зусилля і співпрацю в Парижі для прискорення переходу до екологічної та низьковуглецевої технології. Зміна клімату стає дедалі актуальнішою проблемою. Ми сподіваємося, що ця спільна заява допоможе досягти успіху на COP26».

Газета пише, що цей «чудовий поворот» став несподіванкою для Глазго, де сьогодні завершиться кліматичний саміт COP26, і буде сильним сигналом для понад 190 країн, які беруть участь у переговорах.