ЗМІ зазначають, що в запиті, відправленому до Брюсселя, країна також просить в ЄК допомоги в постачанні кисневих масок, апаратів штучної вентиляції легень і спеціальних ліжок для тяжкохворих.

Прес-секретар ЄЕК Балаж Уйварі в четвер підтвердив отримання такого запиту про допомогу з Болгарії і заявив, що Європейська комісія може взяти на себе оплату 75 відсотків витрат на транспорт і обладнання для лікарень.

Крім того, ЄК перевіряє, які країни Євросоюзу можуть оперативно виділити Болгарії додаткові кошти.

Тим часом уряд Болгарії змушений був, не чекаючи фінансової допомоги від ЄК, виділити з державного бюджету 10 мільйонів левів (майже 5 мільйонів євро) на закупівлю для клінік медичного кисню і азоту. Через різке збільшення числа пацієнтів з COVID-19 ще на початку листопада болгарські підприємства, які виробляють медичний кисень, попередили про його можливий дефіцит. Керівник найбільшого постачальника цього препарату для лікарень країни Марін Димитров пояснив, що його компанія випускає майже 60 тонн кисню на добу, який одразу доправляли до медичних установ.

Раніше цього цілком вистачало. Проте через зростаючі темпи поширення COVID-19 компанії довелося закуповувати по 200—250 тонн кисню на тиждень у Румунії, Туреччині та Угорщині. Але зараз ці країни заборонили його експорт, тому й виник дефіцит.