Втретє цього року громадянам країни доведеться голосувати за нових депутатів парламенту, бо два попередні склади вищого законодавчого органу не змогли сформувати уряд. Крім цього, належить обрати президента й віце-президента з 36 пар незалежних і партійних кандидатів. При цьому голосуватимуть болгари не з бюлетенями, а за допомогою машин, які вже встановлено на всіх виборчих дільницях.

Останні соціологічні опитування, проведені на замовлення телеканалів, свідчать: їх учасники віддають перевагу чинному главі держави Румену Радеву й віце-президенту Іліяні Йотовій. Їх підтримують Болгарська соціалістична та інші партії, на бік яких президент став під час антиурядових протестів торік і вимагав відставки прем'єр-міністра Бойко Борисова. Соціологи упевнені, що ця пара кандидатів може перемогти вже в першому турі або з 46-48 відсотками голосів вийти в другий тур, який відбудеться 21 листопада, де суперничатиме з парою незалежних кандидатів Анастасом Герджиковим, який займав посаду ректора Софійського університету, і Невяною Мітевою, полковником Болгарської армії. Вони розраховують на підтримку інтелігенції, викладачів, студентів і дружин військовослужбовців, інтереси яких на громадських засадах захищала пані Мітева. Опальний прем'єр і лідер партії ГЄРБ мав необережність заявити, що його політична сила буде на боці ректора. Цим мимоволі сполохнув багатьох, хто готовий був голосувати за цю пару, але раніше виступав за відставку Бойко Борисова з посади глави уряду.

Якщо з вибором президента більш-менш є повна ясність, то, згідно із соціологічними опитуваннями, результати парламентських виборів можуть повторитися і цього разу. І до парламенту знову пройдуть представники тих самих партій, які двічі не змогли знайти спільну мову між собою і не сформували уряд. Через що глава держави вже двічі розпускав парламент і призначав дострокові вибори. Останнє опитування показує: якби вибори відбулися за чотири дні до неділі, то пройшли би представники шести партій. І знову більшість громадян готова голосувати за партію ГЄРБ (22,9 відсотка голосів респондентів). Друге місце (15,1 відсотка) опитані відводять основному опоненту ГЄРБ - Болгарській соціалістичній партії (БСП), на третє вийшла нова партія «Продовжуємо зміни», яку створили міністри зі службового уряду (14,8 відсотка). Партія «Є такий народ», яка перемогла на попередніх виборах, але з чиєї вини провалилося формування уряду, отримала 12,8 відсотка, Рух за права й свободи (РПС), який представляє інтереси турецької меншини і завжди проходив до парламенту, - 10,3 відсотка. Партії «Демократична Болгарія», яка була провідною на антиурядових протестах, продовжують вірити 9,1 відсотка респондентів. А ще одна так звана протестна партія «Встань БГ! Ми йдемо!» в опитуваннях виявилася за 4-відсотковим порогом.

Якщо результати опитування дзеркально відіб'ються на підсумках третього дострокового голосування, то, як стверджують болгарські аналітики, партії знову не зможуть домовитися між собою. Хоча їх лідери під час передвиборчої кампанії клятвено запевняли, що підуть на компроміси й зроблять усе, щоб у країні почав працювати постійний уряд. Але підтверджували, що не підуть на політичний союз із ГЄРБ і РПС. Президенту, якщо ним стане Румен Радев, всупереч його бажанню, все-таки доведеться вручати мандат на формування уряду партії ГЄРБ, яка знову виявиться на першому місці у виборчих перегонах. Її лідер Бойко Борисов у четвер заявив, що на посаду прем'єра буде висунуто людину, ніяк не пов'язану з його політичною силою. Він висловив сподівання, що саме цьому кандидатові вдасться за тиждень домовитися з іншими партіями, які пройшли до парламенту, і в Болгарії нарешті запрацює законний кабінет міністрів. А якщо ні, то доведеться готуватися до ще одних дострокових парламентських виборів...

ЦВК Болгарії в списки виборців внесла майже шість мільйонів громадян. Але менше 50 відсотків з них заявили, що готові під час пандемії йти на виборчі дільниці. 14 листопада вони також будуть відкриті й у дипломатичних представництвах Болгарії у 68 країнах, у тому числі в Україні.