Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович у четвер оголосив, що з понеділка, 15 листопада, громадяни зможуть входити в державні установи й громадські місця тільки після пред'явлення «зелених сертифікатів» про повну вакцинацію, негативних тестів чи відповідних документів про перенесену хворобу.

Він наголосив, що на такий крок уряду довелося піти через зростання зараження коронавірусом і смертності. Тому про жодну дискримінацію не може бути й мови. «Із 66 померлих 50 не були вакциновані, двоє - вакциновані тільки однієї дозою і 14 - обома дозами (переважно люди похилого віку із супутніми захворюваннями)», - цитує прем'єра хорватське інформаційне агентство Hina. За словами Пленковича, особливу тривогу в медиків і влади викликає той факт, що жоден із восьми наймолодших, із 66 померлих, не був вакцинований. Вони ігнорували всі заклики прийти на щеплення, бо були впевнені, що молодість і сила захищають їх від коронавірусу.

Пленкович заявив, що влада нікого не примушуватиме до вакцинації. Але нові обставини й правила відвідування громадських місць підштовхнуть громадян до цього. «Ми постійно говоримо, що боротьба з коронавірусом - це колективні зусилля. Тільки разом ми зможемо перемогти його. Не можна сподіватися тільки на молодість і міцне здоров'я, бо вірус торкається усіх», - нагадав хорватам Андрей Пленкович.

За останнім даними, в Хорватії зареєстровано 29 265 активних випадків захворювання на коронавірусну інфекцію. Зараз у медзакладах країни лікування від неї проходять 1888 пацієнтів, із них 246 - підключено до апаратів ШВЛ, серед яких багато молодих людей, віком до 30 років.