Переговори щодо коаліції офіційно розпочалися 22 жовтня. Хоча ще до цього Соціал-демократична партія, Вільна демократична партія і Партія зелених узгодили спільний документ, у якому було визначено наріжні тези майбутньої коаліції.

Минулого четверга 22 переговорні групи склали свої повноваження, тож узгоджувати спірні питання уже зможуть лише партійні лідери майбутньої коаліції. Вони мають працювати дуже динамічно, оскільки часу для формування уряду, оголошеного новим складом Бундестагу, залишилося обмаль. Новий кабінет ще не має повноцінних угод учасників коаліції, а в переговорах про створення уряду із соціал-демократів, лібералів і «зелених» залишилося чимало розбіжностей.

Тим часом агенція dpa вже оприлюднила деякі домовленості та назвала можливу дату закінчення цього процесу. Зокрема, досягнуто прогресу в сфері кліматичної політики, транспорту та роботі з фінансовими інститутами.

Також є спільне розуміння того, як працюватиме в новому уряді зовнішньополітичне відомство і як розвиватимуться галузь оборони та армія.

Проте, за повідомленням dpa, в коаліційній угоді та її остаточному проекті є і чимало незакритих рішень. Не досягнуто згоди з багатьох проблем, порушених експертами. Хоча вони самі вважають, що перший рівень переговорів уже відпрацьований у повному обсязі. Втім, є сумніви, що на цьому рівні вдасться закрити всі серйозні нестиковки. Відтепер навіть невеликі проблемні питання учасники процесу змушені будуть погоджувати з вищим партійним керівництвом.

Тож 11 листопада коаліційні переговори перейшли на рівень шефів політичних об’єднань. І всі напрацювання 22 переговорних груп відтепер перебувають на столах лідерів партій.

Але хай там як, а сторони коаліції мають намір завершити весь цикл переговорів і формування уряду до кінця листопада. Попередній міністр фінансів, соціал-демократ Олаф Шольц обиратиметься канцлером, а кабінет буде приведений до присяги під час Тижня Святого Миколая — 6 грудня.

Берлін.