З ЦВК повідомили, що на 9.00 понеділка, 15 листопада, опрацьовано 42,85 відсотка протоколів, які надійшли з районних виборчих комісій.

У виборах президента й віце-президента впевнено лідирує пара Румен Радев і Ліліяна Йотова, за яких проголосувало 49,45 відсотка тих, хто прийшов на вибори. Пара Анастас Герджиков і Невяна Мітева, що займає друге місце, значно програє — вони набирають 21,93 відсотка.

Але вже оголошено, що через низьку явку виборців другий тур голосування буде обов’язково. Навіть у тому випадку, якщо в Румена Радева і Ліляни Йотової результат перевищить 50 відсотків. Згідно з болгарським законодавством, щоб президента було обрано в першому турі, до урн має прийти більше половини з 6 708 189 виборців, допущених до голосування. У неділю у виборах президента взяли участь лише 38,9 відсотка. Трохи вищий відсоток тих, хто проголосував за депутатів, — 39,1.

Низька явка стала першою несподіванкою на цих виборах. Другою вважають лідерство на парламентських виборах нової партії «Продовжуємо зміни». Її після позачергових липневих виборів створили два міністри зі службового уряду. Нова політична сила, яка пообіцяла повністю викорінити корупцію і продовжити реформи на благо людей, на ранок понеділка має підтримку 26 відсотків виборців.

Партія екс-прем’єра Бойко Борисова ГЄРБ, якій соціологічні опитування передвіщали перемогу на третіх позачергових виборах, набирає 21,4 відсотка.

Поки що до парламенту проходять не шість політичних партій, як напередодні передвіщали соціологи, а сім. Місця в парламенті отримають представники ще однієї молодої партії «Відродження», яка долає виборчий бар’єр з 5,2 відсотка голосів.

Однак це ще не остаточні результати виборів. Попередні дані про розклад сил на парламентських виборах ЦВК може повідомити у вівторок. Утім, усі політичні оглядачі, які оперативно коментують повідомлення, що надходять з ЦВК, вважають, що партія «Продовжуємо зміни» не поступиться перемогою.

А це означає, що на її лідерів очікують дуже важкі переговори з формування уряду з іншими політичними силами, які будуть представлені в парламенті.

Але ще ввечері в неділю Кирил Петков, якого називають кандидатом на посаду прем’єра (в службовому уряді випускник Гарвардського університету займав посаду міністра економіки), і Асен Васильєв (йому пророчать посаду віце-прем’єра й міністра фінансів) упевнено заявили, що впораються із цим завданням. І готові на розумні компроміси з лідерами інших партій в ім’я створення уряду й запобігання новій політичній кризі, що може призвести до четвертих позачергових парламентських виборів.