Але добровольців судитимуть не за те, що в період з 2016-го по 2018 рік вони працювали в таборах для мігрантів на острові Лесбос і допомагали вижити людям, котрі опинилися в біді. Прокуратура обвинуватила їх у розкритті державної таємниці й шпигунстві на користь інших країн. Усім загрожує тюремне ув'язнення на строк до восьми років. Деяких фігурантів справи обвинувачують в... участі в злочинній групі, що займається торгівлею людьми й відмиванні «брудних» грошей - а це вже покарання на строк до 25 років.

Директор європейського бюро організації Amnesty International Нільс Муйжнієкс назвав ці обвинувачення і весь судовий процес над волонтерами політичним фарсом. «Цей випадок показує, наскільки далеко готова йти грецька влада в небажанні допомагати біженцям, які опинилися в бідо. Тому вони готові покарати добровольців, котрі прийшли їм на допомогу, щоб в інших не виникало бажання доглядати за дітьми й старими, хворими й голодними, які перебувають у таборах», - заявив Нільс Муйжнієкс в інтерв'ю Associated Press.

Американське видання нагадує, що у в'язницях Греції відбувають величезні терміни майже 200 українських і російських моряків, засуджених за статтею за перевезення нелегалів. Багато хто з них став жертвою обману контрабандистів, які наймали їх на роботу на катери і яхти для перевезення туристів чи морських прогулянок. На тих, хто почав розуміти справжню мету роботодавців, чинили тиск, брали в заручники сім'ї й змушували виходити в море з біженцями на борту. Правда, не виключено, що дехто добровільно займався переправлянням мігрантів з Туреччини на грецькі острови за дуже великі гроші. Грецьке правосуддя додатково обвинувачувало їх у зв'язках з контрабандистами й шпигунстві на користь Туреччини. Довести зворотне навіть досвідченим адвокатам дуже складно. Ось чому українці отримують у сукупності строки ув'язнення, що перевищують сто років.

Як і 28-літній сомалієць Ханад Абді Мохаммад, який був засуджений до 142 років за обвинуваченням у контрабандному перевезенні людей. Про свій випадок він розповів журналістам і депутатам Європарламенту, котрі минулого тижня відвідали в'язницю, де він відбуває покарання. Засуджений повідомив, що був пасажиром на великому надувному судні, що прямувало з Туреччини до Греції. А коли на обрії з'явилися грецькі катери берегової охорони, справжній контрабандист, погрожуючи йому пістолетом, змусив взяти кермо в руки, а сам на маленькому швидкохідному скутері кинувся назад. Грецька поліція заскочила його за керуванням судна й негайно заарештувала. «На кону стояло життя десятків людей, тому я робив усе можливе, щоб ніхто не постраждав. І керував судном, як міг». Але суд йому й численним свідкам не повірив...

Тепер суду в Греції очікують 24 добровольці. Чи зможе Emergency Response International і найняті нею адвокати захистити їх? Це питання обговорюють у багатьох грецьких ЗМІ. І деякі оглядачі, котрі займаються проблемами мігрантів, вважають, що ні.