Федеральне мережеве агентство Німеччини BNetzA 15 листопада задовольнило заявки Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» та «Оператора газотранспортної системи (ГТС) України» на участь в сертифікації оператора газогону «Північний потік-2» (Nord Stream AG), що є дочірньою компанією російського газового монополіста «Газпром», повідомляє DW.

Зокрема, німецький регулятор зазначив: «Оператор ГТС України має особливе розуміння наслідків, які може мати використання різних транзитних маршрутів з Росії».

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявив під час відеозвернення, розміщеного у Фейсбуці: «Ми готові надати свої аргументи, чому Nord Stream AG не може бути сертифікований без його повної відповідності європейському енергетичному законодавству». Юрій Вітренко пояснив, що Україна є учасником європейського ринку і зацікавлена в тому, щоб він був конкурентним. «Домінуюче становище «Газпрому» при запуску «Північного потоку-2» всупереч вимогам європейського законодавства несе загрозу для конкуренції на ринках Словаччини, Угорщини, Чехії, Австрії та інших європейських країн, і регулятор має врахувати цей вплив», — сказав голова «Нафтогазу». «BNetzA може приймати рішення щодо сертифікації оператора «Північного потоку-2» до 8 січня 2022 року. Ми сподіваємося, що наші аргументи в цьому процесі будуть почуті і враховані», — зауважив він.

До процесу сертифікації також долучено польську нафтогазову компанію PGNiG та її німецький дочірній трейдер PGNiG Supply & Trading.