Так, 17 листопада встановлено новий рекорд захворюваності: кількість підтверджених нових випадків інфікованості ковідом сягнула 52 826!

Але жертвами коронавірусу стають і вакциновані громадяни. Й фахівці, й суспільство занепокоєні цією ситуацією і шукають відповіді на запитання: в чому саме причини такого швидкого поширення коронавірусної інфекції у Німеччині? Адже в країні повністю вакциновані майже 67 відсотків населення!

Видання Suddeutsche Zeitung спробувало з’ясувати це в глави Німецького товариства імунології Крістіне Фальк. «Для втримання ситуації під контролем цього показника недостатньо, — вважає пані Фальк. — Поширення інфекції відбувається так стрімко, оскільки в нас вакциновано все ще менше 75 відсотків населення. А якщо врахувати, що карантинних обмежень все-таки ще недостатньо, то це дає змогу вірусу поширюватися винятково серед невакцинованих».

Більш того, Фальк попереджає: «Якщо терміново не збільшити відсоток вакцинованих, то пізніше буде вкрай складно тримати ситуацію під контролем. Вакцина — це краще, що могло з нами статися. Але, на жаль, чимало людей усе ще заперечують це».

Глава Німецького товариства імунології стверджує, що невакцинованих госпіталізують з COVID-19 значно частіше, ніж прищеплених. Нині в медичних закладах невакцинованих пацієнтів віком від 18 до 59 років у чотири рази більше, ніж вакцинованих, а серед пацієнтів вікової групи 60+ — вшестеро.

Крім того, слабкий імунітет — ще один чинник ризику. Приміром, вакциновані пацієнти, зокрема літні люди з ослабленою імунною системою, потрапляють у групу ризику. А їм слід бути надзвичайно уважними, якщо після другої дози вакцинації минуло багато часу.

Ще одна причина стрімкого поширення коронавірусної інфекції — певне послаблення у ФРН карантинних обмежень. Тож нині в громадському транспорті та магазинах слід носити медичну маску типу FFP2. А багатолюдні заходи мають відвідувати громадяни, в котрих є свідоцтво про вакцинацію чи вже перенесене захворювання, або негативний результат тесту.

Проте обмежувальні заходи в ФРН помітно менші, ніж це було на початку року. Так, запроваджені тоді правила переросли в жорсткий локдаун в усій країні. Бізнес припинив свою діяльність, крім магазинів з товарами першої необхідності, а в нічний час була запроваджена комендантська година. Нині цього немає, тож і вірус почувається вільніше.

Ще одна причина поширення зараженості в Німеччині — те, що цього року переважає захворюваність на небезпечніший «Дельта»-варіант коронавірусу. Причому цей штам майже вдвічі заразніший від попередніх. Він також може провокувати ускладнення перебігу хвороби в невакцинованих пацієнтів.

Крістіне Фальк попереджає, що «Дельта» любить холод, тож зима — сприятливий час для поширення коронавірусної інфекції. Адже люди стали більше залишатися у приміщенні, що спрощує поширення вірусу.

Берлін.