Про це йдеться у листі держсекретаря США Ентоні Блінкена керівництву БіГ, що його опублікувала боснійська газета Oslobodjenje.

У листі зазначається, що руйнування єдиної державної системи БіГ може загрожувати не тільки європейським перспективам країни, а й стабільності в усьому Балканському регіоні. І тим самим поставити під сумнів гарантії, які потрібні іноземним інвесторам для вкладень у боснійську економіку.

«США як гарант Дейтонської мирної угоди повторюють, що одностороннє залишення органів влади на державному рівні чи будь-яка інша спроба дестабілізації Дейтонської угоди спричинить відповідні заходи, включаючи введення санкцій», — цитує Oslobodjenje.

Боснійські ЗМІ зазначають, що попередження стосується переважно дій президента Республіки Сербської Мілорада Додіка, який дедалі частіше каже про можливий вихід Республіки Сербської зі складу Боснії і Герцеговини. Й не тільки говорить, а і вживає конкретних заходів, ігноруючи роботу в центральних органах БіГ і натякаючи про створення власної армії РС.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що Мілорад Додік після розмови з радником держсекретаря США Дереком Чолетом, який і передав листа, публічно заявив, що Республіка Сербська поважає суверенітет БіГ, а особисто він не виношує планів про відділення. ЗМІ зазначають, що тепер сербський політик повинен підтвердити свої слова справами.