Після оприлюднення Міністерством закордонних справ Росії листування з главами МЗС Німеччини та Франції з приводу зустрічі в «нормандському форматі» виник дипломатичний скандал, коментувати який довелося навіть в. о. канцлера ФРН Ангелі Меркель.

Нагадаємо: рішення оприлюднити переписку російське дипломатичне відомство пояснило тим, що буцімто позиція РФ на цих переговорах останнім часом «спотворюється». Однак українці з цих листів вкотре переконалися, що Кремль за будь-яку ціну намагається зірвати зустрічі в «нормандському форматі». Так, у проекті підсумкової заяви, на якій наполягала Москва, серед іншого згадується необхідність налагодження прямого діалогу між Києвом та угрупованнями «ДНР» і «ЛНР», а сам конфлікт названо внутрішньоукраїнським. Зрозуміло, що Україна, Німеччина та Франція розцінюють такі вимоги не інакше як провокацію.

Водночас Франція та Німеччина звинуватили Росію в порушенні дипломатичного протоколу. Виконувачка обов’язків канцлера Німеччини Ангела Меркель заявила: немає нічого дивного, що таке листування оприлюднюють.

«Публікація кореспонденції не сильно мене здивувала, оскільки я читаю багато моїх листів у пресі, в цьому зв’язку нікому нічого приховувати. Але той факт, чому не відбулась зустріч міністрів закордонних справ — він точно розглядався по-різному, з одного боку, німецькою та французькою сторонами, та російською стороною — з другого», — сказала вона.

Коментуючи злив листування, А. Меркель також заявила, що шкодує лише через те, що саміт у «нормандському форматі» не відбудеться до завершення її повноважень, про що вона просила президента РФ Володимира Путіна. «На мій погляд, така зустріч мала відбутися», — додала Меркель.

Попередній саміт глав держав у «нормандському форматі» відбувся у грудні 2019 року. Після цього глава Української держави Володимир Зеленський неодноразово публічно заявляв про своє бажання знову зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним.

У свою чергу в Києві заявили, що, оприлюднивши дипломатичні листи з Франції та Німеччини, Росія продемонструвала свою незацікавленість у розвитку «нормандського формату». «Росія своїми діями просто добиває «нормандський формат» (...) і, безперечно, підриває залишки довіри до себе», — прокоментував ситуацію, що склалася, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. На його думку, те, що Росії після такої публікації не можуть довіряти навіть дипломати, безумовно, додатково ускладнить цю роботу. «Але ми будемо працювати, тому що Україна зацікавлена в мирі, справедливих рішеннях і безпеці», — наголосив міністр.