А з аеропорту в Мінську до Іраку (до Ербіля та Багдада) вилетіла перша група мігрантів  (понад 400 осіб), яка висловила бажання повернутися додому. Можна це вважати початком деескалації чи це перегрупування сил перед новим витком кризи?

У Варшаві переконані, що Білорусь зацікавлена продовжувати «політичну гру на міжнародному рівні, поширювати брехню, щоб дестабілізувати інформаційний простір ЄС, створюючи підґрунтя для дальшої ескалації».

Так, під час телефонної розмови з в. о. канцлерки ФРН Ангелою Меркель на тему координації реакції ЄС на кризу на зовнішніх кордонах прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький чітко дав зрозуміти, що «жодні домовленості, які могли б стосуватися Польщі й цієї ситуації, не можуть бути узгоджувані без участі офіційної Варшави».

«Небезпечним шляхом» назвав телефонні переговори Меркель з Олександром Лукашенком і глава литовського МЗС Габріелюс Ландсбергіс, підкресливши, що контактувати з Мінськом, аби переказати позицію ЄС, повинен уповноважений представник, яким є глава євросоюзівської дипломатії Жозеп Боррель.

Федеральний міністр внутрішніх справ Німеччини Горст Зеегофер під час візиту до Польщі, посилаючись на розмову А. Меркель, назвав дезінформацією повідомлення Мінська про нібито отриману згоду уряду ФРН прийняти дві тисячі біженців. При цьому Г. Зеегофер додав, що слід бути готовими до того, що найближчим часом матимемо справу з такими фейками частіше.

Правдивою натомість виявилася інформація про те, що Єврокомісія вирішила «мобілізувати» 700 тисяч євро «на гуманітарну допомогу мігрантам — їжу, пледи, засоби гігієни й аптечки першої допомоги». Президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн заявила, що Брюссель «готовий на більше, але режим О. Лукашенка мусить припинити заманювати людей і ставити під загрозу їхнє життя».

Тим часом на кордоні, де загальна кількість спроб нелегального переходу зменшилась із понад 500 — у середу до 255 — у четвер (дані опубліковані прикордонною службою Польщі в п’ятницю вранці. — Ред.) знову було зареєстровано дві нічні спроби масового силового подолання лінії польського кордону. Мігранти атакували із застосуванням каміння, петард та сльозогінного газу, а білоруські військові допомагали їм, не лише осліплюючи польських силовиків лазерами та ліхтариками, а й кидаючи каміння. Поранення дістали четверо польських силовиків.

Головний комендант польської прикордонної служби написав листа до свого білоруського візаві з вимогою «усунути мігрантів з району пункту пропуску «Кузниця» до кінця тижня». В іншому випадку Польща закриє тамтешній товарний залізничний пункт пропуску, так само як 9 листопада закрила автомобільний.

Водночас польська дипломатія намагається перекрити шляхи мігрантам в Білорусь. Уже призупинено безпосередні авіарейси до Мінська з Іраку. В транзитних аеропортах у Дубаї та Стамбулі громадяни Іраку, Афганістану і Сирії не отримують дозволу здійснити посадку на борти літаків, що летять до Мінська. Перельоти до білоруської столиці для потенційних мігрантів обмежив також Узбекистан.

На знімку: охорона польського кордону на межі з Білоруссю.

Фото зі сторінки у Твіттері Прикордонної служби РП.