Про це свідчать дані Інституту Роберта Коха. За добу, 22 листопада, у Німеччині зареєстровано 42 тис. 727 нових захворювань на COVID-2019, померло 62 особи. До нового максимуму зріс і семиденний показник порівняно з попередніми даними. Загалом у ФРН понад 5,38 млн тестів на коронавірус дали позитивний результат, а кількість летальних випадків сягнула майже 99 тис. осіб. Заповнюваність лікарняних ліжок ковід-пацієнтами сягає критичної межі.

У зв’язку з такою ситуацією Федеральний уряд разом з главами федеральних земель ухвалили новий пакет заходів, спрямований на стримування темпів поширення інфекції. Зокрема йдеться про те, що коли досі головним критерієм за вибору обмежувальних заходів з боку влади був семиденний показник поширення коронавірусу, то нині вирішальним чинником стає так званий індекс госпіталізації — кількість поміщених у лікарні пацієнтів з COVID-19 на 100 тис. жителів упродовж семи днів.

У зв’язку з цим в країні запроваджуються три різні рівні заповнення клінік (3,6,9), згідно з якими будуть затверджуватися ті чи інші обмеження. Крім того, відповідно до рішень влади, всі працівники сфери догляду за престарілими та інвалідами зобов’язані неодмінно пройти вакцинацію проти коронавірусу в рамках боротьби з пандемією.

Водночас Бундестаг переглянув закон «Про захист від інфекцій», який регулює дії влади федерального та земельного рівня. Застосування закону розпочалося практично негайно: з минулого понеділка у країні для всіх працюючих почало діяти правило 3G: на роботу допускатимуться лише ті, хто пройшов повний курс щеплень, або надасть документ про перенесену хворобу, або ж щоденно робить тест. Тобто прищеплений, перехворів, ПЛР-аналіз, не «старіший» за 48 годин. Крім того, кожен працюючий зобов’язаний віддавати роботодавцю пакет документів, які свідчать про наявність вакцинації чи безпечний стан організму.

Правило 3G запроваджується і для проїзду в громадському транспорті — в автобусах і потягах. Крім жорстких обмежень для працівників установ, які працюють з людьми в зоні ризику, зберігаються вже звичні санітарно-гігієнічні карантинні заходи. Ідеться про те, що закон вказує на необхідність дотримуватися соціальної дистанції, обмежувати контакти, носити захисну медичну маску.

Порушникам цих вимог загрожує штраф — 25 тис. євро. Працівники, котрі систематично відмовлятимуться надавати сертифікат про вакцинацію, перенесене захворювання чи негативні тести, можуть бути звільнені з посади.

Тим часом німецькі педіатри вимагають обов’язкової вакцинації для вихователів і вчителів. Посилаючись на відсутність вакцинації для дітей молодших 12 років, вони вважають, що треба прищепити всіх, хто з ними контактує.

Рада медсестер Німеччини в свою чергу вимагає звільнення з посади невакцинованих співробітників у разі запровадження вимоги про вакцинацію у будинках престарілих.
Також федеральна студентська конференція критикує викладачів, котрі відмовляються вакцинуватися.

Закон «Про захист від інфекцій» уже в дії. Не скажеш, що всі без винятку громадяни сприйняли його з однаковим розумінням і схваленням. До того ж хоч правила у ньому й виписані мало не до «останньої коми», проте є що обговорювати. Хоч політики, котрі його зініціювали, й кажуть, що вакцинація у нинішній ситуації — зовсім не та тема для дискусій, однак прислухатися до тих, хто спіткнувся на положеннях закону, доведеться.

У понеділок глава Міністерства охорони здоров’я Німеччини Єнс Шпан заявив, що в зв’язку зі стрімким поширенням «Дельта»-варіанту коронавірусу більшість громадян країни впродовж кількох найближчих місяців має або вакцинуватися, або вилікуватися, або померти.

Про це з посиланням на міністра повідомляє видання The Local. За словами Шпана, причина такої ситуації криється у повсюдному і швидкому поширенні «Дельта»-штаму, а лікарні вже переповнені. Також Шпан днями заявив про можливе запровадження загальнонаціонального локдауну через коронавірусну інфекцію COVID-2019.

Берлін.