У вівторок ранком усі болгарські телеканали перервали планові передачі, щоб повідомити жахливу новину. Близько 3 години ночі на автомагістралі «Струма» сталася катастрофа туристичного автобуса, що їхав транзитом через Болгарію зі Стамбула до столиці Північної Македонії — Скоп’є. У салоні перебувало 52 пасажири. Всі вони громадяни Північної Македонії. Біля села Боснек, що в Перницькій області Болгарії та за 40 кілометрів від Софії, автобус ударився в металеве огородження, що розділяє смуги у два напрямки, і зніс його, а потім ударився об бордюр. У салоні виникла пожежа. Слідчі припускають, що македонський водій загинув під час пожежі, тому двері залишилися зачиненими. Через це пасажири не змогли покинути салон автобуса. У вогні заживо згоріло 45 людей, з яких — 12 діти.

Урятуватися вдалося всього сімом пасажирам, які сиділи в кінці автобуса та встигли розбити скло. Всіх їх було доставлено до софійської лікарні імені Миколи Пирогова з опіками різного ступеня та порізами. В одного з них хірурги констатували перелом ноги. Лікарі повідомили, що всі потерпілі контактні, але перебувають у важкому психологічному стані. 

У Болгарію терміново прибув прем’єр-міністр Північної Македонії Зоран Заєв, який побував на місці трагедії, а потім разом із головою службового уряду Болгарії Стефаном Яневим провів прес-конференцію. Зоран Заєв розповів, що встиг, як і президент Болгарії та її прем’єр, побувати в лікарні й поговорити з тими, хто вижив в моторошній катастрофі. За його словами, один з них повідомив, що перед виникненням пожежі він почув звук, схожий на вибух. Зараз це перевіряють болгарські та північномакедонські слідчі. Як повідомив керівник Національної слідчої служби Болгарії Борислав Сарафов, основними версіями причин катастрофи є людська помилка (водій міг заснути за кермом) або технічна несправність. Не виключається й поганий стан дорожнього полотна на магістралі «Струма», відсутність попереджувальних знаків на небезпечній ділянці дороги або її зледеніння.

На брифінгу глави урядів Болгарії та Північної Македонії повідомили, що, можливо, кількість жертв катастрофи не остаточна й буде уточнена, коли із автобуса, що згорів, витягнуть усі тіла загиблих. Їхні особи доведеться встановлювати за допомогою проб ДНК.

У Північній Македонії та Болгарії буде оголошено жалобу за загиблими.

Фото: balkaninsight.com