А влаштуватися будівельником, лікарем чи верстатником нині набагато простіше, ніж раніше.

Річ у тім, що деіндустріалізація країни спричинила дефіцит кваліфікованих робітників — людей, котрі створюють матеріальні цінності власноруч. Оскільки німецький ринок праці задихається без спеціалістів з умілими руками, то вони нарозхват, пропозиція для них спокуслива: чудові умови праці, висока заробітна плата.

За даними державної статистики, нині 51% компаній не в змозі заповнити вакансії навіть частково. До початку пандемії коронавірусу кількість таких підприємств становила 47%.

Криза на ринку вільних робочих рук уже не дає змоги ставити умову: з досвідом роботи. Роботодавці змушені укладати угоди зі спеціалістами одразу після отримання ними кваліфікації, а то й узагалі — навчати людей з нуля. Якщо цього не робити, то вже невдовзі фірми та підприємства почнуть втрачати багато грошей, а працівники — зарплати.

Найбільший дефіцит кваліфікованих кадрів спостерігається у трьох секторах: будівництві, охороні здоров’я, машинобудуванні. Ці галузі «горять» без фахівців. Загалом 85% компаній очікують негативних наслідків від дедалі зростаючого дефіциту кваліфікованих кадрів. А 43% підприємств очікують, що вони, можливо, відмовляться від замовлень чи будуть не в змозі їх виконати.

За повідомленням Федерального об’єднання торгово-промислових палат Німеччини (DIHK), якщо в зоні логістики бракує водіїв вантажівок чи співробітників, то є небезпека зупинки промислових процесів. Крім того, можуть виникнути проблеми з постачанням товарів у роздрібну торгівлю. Тож роздріб, як і гастрономія, у деяких випадках змушені скорочувати робочі години, встановлювати додаткові дні відпочинку чи зменшувати кількість послуг.

Брак кваліфікованих робітників також дається взнаки тим, хто вже працює в компаніях. Адже вони очікували додаткового прибутку завдяки більшому обсягу замовлень і дотриманню термінів доставки, натомість постраждали через зменшення їх обсягів.

Тому DIHK, аби бути готовими до таких викликів, пропонує поліпшувати освітні програми, особливо в галузях торгівлі, будівництва та промисловості.

Як показує щорічний звіт Федерального об’єднання торгово-промислових палат Німеччини, демографія Німеччини теж свідчить про кризу в секторі праці. Приміром, щороку на пенсію виходить майже на 350 тисяч більше працівників компаній, ніж на їхні місця прибуває нових співробітників. Може статися так, що невдовзі тих, хто працює, буде значно менше, ніж пенсіонерів.

Щоправда, DIHK називає чималий потенціал для заповнення робочих місць, зокрема підвищення зайнятості жінок. Майже половина їх працює неповний робочий день. Але щоб цей резерв задіяти, потрібно поліпшити можливості для суміщення роботи та сім’ї. Зокрема, зробити робочі графіки гнучкішими, враховувати баланс інтересів жінок. Не таємниця, що мами, в котрих діти ще дошкільнята, досить часто не можуть працювати, оскільки в дитсадки існує ще чимала черга. А цю проблему слід розв’язувати вже на державному рівні.

Берлін.