Про це на прес-конференції повідомив лідер соціал-демократів Олаф Шольц.

Коаліційна угода, котру підготували Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), Партія зелених і Вільна демократична партія (ВДП), була представлена в середу. Згідно з нею посаду канцлера обійме Олаф Шольц. За даними видання Der Spiegel, це може статися між 6 і 8 грудня. З 25 листопада розпочалися внутріпартійні онлайн-опитування щодо коаліційної угоди всіх трьох партій. Вони мають закінчитися за 10 днів.

Нова коаліція повідомила, що сформований нею федеральний уряд має намір розв’язувати «серйозні соціальні проблеми 2020-х років». Ідеться про захист клімату, цифровізацію та об’єднання суспільства.

Принаймні заявлена амбітна мета: коаліція має намір проводити політику, яка конкретно поліпшить життя людей і зробить усе від неї залежне, аби вони мали почуття безпеки під час змін.

А якщо конкретніше, то коаліція обіцяє громадянам доступне житло, пристойну заробітну плату, базову допомогу на дітей і стабільні пенсії. Політичні сили, котрі прийшли до влади, прагнуть створити «суспільство поваги, яке розуміє різноманіття як показник сили, визнає будь-яке досягнення і цінує кожен життєвий план».

Також нова правляча коаліція має намір закласти фундамент для зміцнення Німеччини як промислового та інноваційного центру з надійними робочими місцями. А для цього вона працюватиме над удосконаленням використання відновлюваних джерел енергії і розширенням їх мереж.

Значна увага надається пенсіонерам: «Рівень пенсій буде захищений, скорочення допомоги і підвищення пенсійного віку ми виключаємо — з поваги до досягнень упродовж усього життя», — обіцяють політики.

Згадується в коаліційній угоді й Україна. «Ми працюємо разом з ЄС і його країнами-членами для подальшого розвитку «Східного партнерства». Такі держави, як Україна, Молдова і Грузія, які прагнуть приєднатися до ЄС, повинні мати можливість наблизитися за допомогою послідовних реформ, що ґрунтуються на верховенстві права і ринковій економіці», — йдеться в угоді.

Окрім того, зазначено: «Ми продовжимо допомагати Україні в повному відновленні територіальної цілісності і суверенітету. Ми маємо намір поглибити енергетичне партнерство з Україною, маючи сильні амбіції у галузях відновлюваних джерел енергії, виробництва зеленого водню, енергетичної ефективності та скорочення викидів CO2».

Також правлячі партії виступили за повну реалізацію Мінських домовленостей. «Ми вимагаємо негайного припинення спроб дестабілізації України, насильства на сході України та незаконної анексії Криму. Шлях до мирного врегулювання конфлікту на сході України та зняття відповідних санкцій залежить від повного виконання Мінських угод. Ми за вирішення заморожених конфліктів у регіоні», — сказано в документі. Щоправда, як саме можна виконати Мінські угоди, не розшифровується. А відомо, що різні німецькі політики дуже по-різному трактують реальний текст цих угод.

Не йдеться в коаліційній угоді про газопровід «Північний потік-2». І це цілком зрозуміло: досі, судячи з полярних висловлювань політиків правлячої коаліції, консенсусу в цьому питанні вони поки що не дійшли. Щоправда, поява «зеленого» міністра МЗС в уряді Анналєни Бербок, котра разом зі своїми однопартійцями різко виступає за те, щоб транзит не запрацював, дає надію, що Україна не залишиться поза увагою нового уряду.

Правляча коаліція нині формує склад кабінету міністрів, який має бути затверджений на початку грудня. Утім німецькі ЗМІ вже зараз називають найімовірніших кандидатів на ключові посади в уряді. Серед них — лідери «зелених»: главою зовнішньополітичного відомства має стати співголова цієї політичної сили Анналєна Бербок, а другий співголова — Роберт Хабек очолить «суперміністерство» у справах клімату та економіки. «Зелені» керуватимуть також відомствами: у справах сім’ї, пенсіонерів, жінок і молоді, захисту довкілля, ядерної безпеки і захисту прав споживачів, продовольства та сільського господарства. Соціал-демократи, крім посади канцлера, отримають у своє відання міністерства: фінансів, внутрішніх справ, праці, будівництва, економічного розвитку і співробітництва, охорони здоров’я та оборони. Вільні демократи керуватимуть міністерствами юстиції, транспорту й цифрових технологій, освіти та досліджень.

Берлін.