Питання охорони державного кордону з Республікою Білорусь залишається першочерговим для Волинської області. Як повідомив на сторінці у Фейсбуці голова ОДА Юрій Погуляйко, спільно з командуванням прикордонного загону напрацьовано першочергові заходи для оснащення лінії кордону інженерними спорудами. 

Фактично всі територіальні громади підтримали прохання ОДА щодо виділення з власних бюджетів коштів для закупівлі колючого дроту (єгози), який оперативно передадуть прикордонникам. Адже не можна допустити прориву лінії кордону та потрапляння в Україну, а далі до країн Євросоюзу незаконних мігрантів із Республіки Білорусь. Тому необхідно якнайшвидше убезпечити найбільш вразливі місця та облаштувати лінію кордону єгозою.

З цього приводу за дорученням Юрія Погуляйка його заступник Андрій Ярмольський провів відеоселекторну нараду з керівниками територіальних громад, де обговорили правовий механізм використання коштів місцевих бюджетів на закупівлю будматеріалів для інженерного обладнання державного кордону.

«Насамперед ми забезпечуємо прикордонників спеціальним інженерним оснащенням, яке включає в себе колючий спіральний дріт типу «єгоза», дерев’яними й бетонними стовпами та іншим. Укріплення критичних ділянок прикордонної лінії допоможе нашим військовим у стримуванні можливих спроб мігрантів зайти на територію нашої держави. Тому зараз усі зусилля ми направляємо на мобілізацію та убезпечення кордону», — зазначив Андрій Ярмольський.

Як повідомив на нараді начальник Луцького прикордонного загону Сергій Лозінський, в цілому упродовж періоду загрози прикордонники встановили вже майже 20 тисяч кілків, з яких 300 — бетонних, решта — дерев’яні, за рахунок лісових господарств. До слова, майже 20 тисяч кілків — це орієнтовно 60 кілометрів за протяжністю. Крім того, від влади Ковельського району отримали загороджувальний паркан, в тому числі на велику протяжність єгозу. А загальна протяжність державного кордону з Білоруссю на території Волинської області — 214 км. Із них реально необхідно встановити паркан протяжністю до 150 км. Решта ділянки непрохідна й болотиста.

«Дякую за роботу керівникам громад за те, що відреагували і готові допомогти. Дякую усім, хто сприяє в інженерному облаштуванні державного кордону. Зокрема, виділенням загороджувальних парканів, проводу, будівельних матеріалів, продуктів харчування та інших побутових засобів для розміщення прикордонних резервів, що дислокуються безпосередньо біля кордону в наметових містечках», — зауважив Сергій Лозінський.

Крім того, як повідомив Андрій Ярмольський, 21 мільйон гривень на першочергові заходи надійде прикордонникам із державного бюджету.

Наступного ж року планується фінансування на капітальні вкладення для облаштування державного кордону. Це вже будуть антивандальні паркани, рокадні дороги тощо. У цьому році працюють над тим, аби закрити найкритичніші місця від незаконних проривів.

В обласній державній адміністрації готують дорожню карту щодо правового механізму використання коштів місцевих бюджетів на закупівлю будматеріалів для інженерного обладнання державного кордону.

Луцьк.