Зараз долар можна купити за 12 лір, а одну ліру - за 2,1 гривні. Такого курсу ще не було, повідомляє ВВС. На початку листопада курс був 9 лір до долара, тобто 3 гривні до ліри.

«Щоб зрозуміти, наскільки болючою стала девальвація ліри протягом останніх років, уявіть, що долар зараз коштує 55-60 гривень. З 2013 року турецька валюта здешевшала в 6 разів», - написав у Фейсбуці журналіст Осман Пашаєв. Reuters підрахувало, що загалом через несподівані рішення Ердогана з початку року ліра втратила майже 40% вартості до долара, та майже 20% - з початку минулого тижня.

«Ми ще не мали такої катастрофи в нашій історії», - заявив Кемаль Кілічдароглу, лідер опозиції, обвинувачуючи в падінні президента Ердогана.

У середу в Стамбулі відбувся протест, учасники якого виступили проти економічної політики уряду та здорожчання життя. Коли протестувальники закликали уряд піти у відставку, поліція розпочала зачистку. В результаті, за словами журналіста АР, який був присутній на місці події, затримали понад 30 мітингувальників.

Як інформують ЗМІ, різкому падінню ліри передували суперечки щодо доцільності підвищення облікових ставок. У березні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган звільнив очільника Центрального банку Насі Агбала, за чийого керівництва ліра зміцнилася саме завдяки підвищення облікової ставки одразу на 2% (з 17% до 19%). І хоча це дозволило країні стримати інфляцію, однак нібито викликало незадоволення президента, який вважає, що підвищення ставок навпаки - веде до зростання інфляції. Тож новий керівник центробанку у вересні знизив ставку до 18%, у жовтні - до 16%, у листопаді - до 15%.

У результаті після «чорного вівторка» для турків настала буремна середа для влади. Туреччиною прокотилася хвиля протестів. Протестувальники вимагають відставки уряду Ердогана.