Новорічні феєрверки, котрі влаштовують громадяни у ФРН, змалювати неможливо, їх потрібно побачити! «Пострілювати», хоч це й заборонено аж до самої 12-ї нічної години, охочі «запалити» небо розпочинають уже в перші сутінки.

А ось сам феєрверк, коли в небо з оглушливим гуркотом злітає незліченна кількість ракет і петард, створює враження воєнних дій. У небі краса фантастична, а на землі — пекло: сміття і паперові відходи дістають щиколоток, про пляшки від «ігристого» годі й казати, а кватирку відчиняти ризиковано, бо смог у квартирі зависне на кілька годин. І це дійство триває до ранку.

Особливо переймаються феєрверками захисники природи, які вважають їх жахіттям мало не для всього живого, передусім для птахів, свійських і диких тварин. Адже оглушливий шум і яскраві блискавки петард і ракет викликають у них страх, паніку і стрес. Крім того, викиди від феєрверків сильно забруднюють повітря, наражають на небезпеку здоров’я людей. Тож природоохоронці вимагають заборонити такі «стрільбища» вже зараз і негайно.Їх особливо підтримують 60% мешканців приватних будинків, які вважають, що найкраще місце для феєрверків — не всюди, а, приміром, центральні площі населених пунктів.

Активізувався також громадський рух із захисту природи Deutsche Umwelt Hilfe, котрий вимагає заборонити феєрверки в святкові дні. Ініціатива заручилася підтримкою профспілки поліцейських. До любителів флори та фауни приєдналися екологи та захисники тварин, а також медичні працівники. Адже страждають не тільки тварини. Хоч не так часто, але трапляються випадки серйозного травмування людей через невміле користуванням піротехнікою. Про те, що приватні салюти щороку «продукують» тисячі тонн відходів, годі говорити. До того ж більша частка їх опиняється у зелених насадженнях, а також у водоймах чи лісових масивах. Звідки їх узагалі дуже важко чи майже неможливо вилучити.

Дослідницький інститут громадської думки YouGov провів опитування представників різних верств населення: чи хотіли б вони відзначати новорічні та різдвяні свята ще й «запалюванням неба»? 29% опитаних відповіли ствердно, 11% не змогли визначитися, 43% сказали феєрверкам категоричне «ні». Ще якійсь групі опитаних це було байдуже, інші заявили, що не проти, якби для «стрілянини» встановили якийсь конкретний час...

Торік через пандемію продаж феєрверків було заборонено по всій Німеччині, а окремі міста окреслили зони, заборонені для їх використання. Нині власники компаній, котрі торгують піротехнічними виробами, намагаються домогтися зняття заборони на їх продаж до новорічних свят. Але  що стосовно цього вирішить влада, досі ще не відомо.

Берлін.