Уже наступного дня після виборів прес-служба посольства США в Софії виступила із заявою, у якій зазначила: у Вашингтоні занепокоєні нещодавніми заявами президента Болгарії, у яких він називає Крим «російським». «Усі ми, включаючи Болгарію, заявили на саміті Кримської платформи в серпні, що Крим є невід’ємною частиною України й що ми не визнаємо й не визнаємо спроби Росії узаконити незаконне захоплення і окупацію півострова», — нагадало Посольство США в Болгарії.

У Києві посол Болгарії був викликаний до МЗС України, де йому пояснили, що будь-які заяви про те, що «Крим — російський», неприпустимі й некоректні.

І заявили, що Україна чекає від Румена Радева вибачень за висловлювання, що йде врозріз зі світовою думкою.

Але президент і не подумав вибачитися перед українським народом. А лише спробував виправдатися: «У політиці є реалії, і на даний момент Крим є російським». Щоправда, все-таки зауважив, що анексія Криму є порушенням міжнародного права. Втім, це не зашкодило йому приймати поздоровлення від президента країни-агресора і її головного попа — Кирила, який під час візиту до Болгарії в 2018 році навчав розуму всіх, у тому числі й главу держави.

У Москві можуть лише з радістю потирати руки у зв’язку з тим, що главою однієї із країн ЄС і НАТО обрано людину, яка не засудила жодного порушення Росією міжнародного права й прав людей у власній країні. Коли всі європейські політики засуджували отруєння Скрипалів у Великій Британії, а в самій Росії — переслідування Навального, Радев зберігав мовчання. Не висловив він категоричного протесту й проти того, що Росія майже відкрито намагається шпигувати в його країні й добувати секрети НАТО, видаючи співробітникам російської розвідки для прикриття дипломатичні паспорти. Їх пачками висилали з Болгарії, але Радев жодного разу не засудив дії Кремля. Мало того, на всіх загальноєвропейських форумах він завжди казав, що ЄС повинен скасувати санкції проти країни-агресора, і називав їх непотрібними, зайвими й безперспективними. Хоча саме вони стримували Путіна від захоплення нових територій в Україні, які він вважає своїми. Та й не тільки в Україні. Мовчав президент і після того, як Путін заявив, що слов’янська писемність походить з македонських земель… Тільки болгарські вчені різко засудили це висловлювання.

І тепер замість президентських вибачень міжнародне співтовариство дочекалося лише роз’яснення його позиції щодо Криму, з якими виступила прес-служба його ж адміністрації. «Позиція президента не відрізняється від багаторазово висловленої позиції Республіки Болгарія у всіх міжнародних організаціях. З юридичної точки зору Крим належить Україні, і його анексія є порушенням міжнародного права. Наша країна не раз заявляла про свою підтримку суверенітету й територіальної цілісності України. Але, як підкреслив президент Румен Радев у ході передвиборних дебатів, «на даний момент» Крим контролюється Росією і більш ніж ясно, що цю проблему не можна вирішити силовим шляхом», — йдеться у повідомленні прес-служби.

Минулого четверга, 25 листопада, під час зустрічі посла України Віталія Москаленко зі службовим міністром закордонних справ Болгарії Светланом Стоєвим болгарський дипломат підтвердив незмінну й послідовну підтримку Болгарією суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи територіальні води. Пан Стоєв підтвердив, що анексія Криму — це порушення міжнародного права. А для Болгарії як країни Чорноморського регіону дуже важливо, щоб ситуація із Кримом і конфлікт на сході України вирішувалися шляхом переговорів у встановлених міжнародних форматах. Він висловив сподівання, що непорозуміння останніх днів не вплинуть на прекрасні дружні відносини між Болгарією і Україною. Усі ці пояснення надійшли від чиновників адміністрації президента й першого дипломата Болгарії, але не від Румена Радева.

Віталій Москаленко дипломатично висловив солідарність із надіями міністра закордонних справ Болгарії і наголосив, що її послідовна підтримка України має велике значення для нашої країни.

Слід зазначити, що за два дні до цього посольство країни-агресора в Болгарії виступило із заявою, у якій зазначено: якщо президент Болгарії прийме рішення відвідати російський Крим, то певно, що на нього чекатиме теплий і привітний прийом. І на цю провокаційну заяву президент відповів мовчанням. Багато хто в Болгарії гадає: а чи не є воно знаком згоди? Але є й інші думки: мовчання в цій ситуації — золото. І згодом пристрасті навколо президентського твердження: «Крим російський» заспокояться.