У суботу в Софії українці, які живуть у Болгарії, українські дипломати, на чолі з послом нашої країни Віталієм Москаленком, студенти й випускники відділення української мови факультету слов’янської філології Софійського університету, представники болгарських громадських організацій ушанували пам’ять жертв Голодомору.

Вони зібралися в столичному кафедральному храмі Света Неделя (на знімку), де отець Кирил відправив панахиду за невинно загиблими за канонами православної церкви. Він назвав усіх українців і болгар, які жили в українських селах, котрих умисно знищив сталінський режим, небесними ангелами. І у своїй проповіді закликав людей до миру, відмови від будь-якого насильства.

Активістка суспільства «Мати Україна» Олена Шопова звернулася до всіх українців із пропозицією запалити цього дня свічки в пам’ять про мільйони загиблих від Голодомору. І суботнього вечора у вікнах домівок більшості наших співвітчизників, які мешкають у Софії, Пловдиві, Варні, Бургасі, Добричі, Сілістрі, Велико-Тирнові й Плевені, горів вогник…

Слід зазначити, що, на жаль, влада Болгарії поки що не приєдналася до країн, які визнали штучний голод, створений вищим керівництвом СРСР, геноцидом і злочином проти людства. Хоча від Голодомору постраждали не тільки українці, а й кілька тисяч етнічних болгар, котрі жили на півдні України.

Фото Василя ЖУКІВСЬКОГО (автор і видавець інтернет-проекту «Украински вести», в якому українською і болгарською мовами висвітлюються життя діаспори, останні події в Україні й світі, пов’язані з нашою країною).