Як повідомляла прес-служба СБУ, представники іноземної компанії будували сучасний завод із виробництва авіадвигунів, на який планувалося «перенести» українське виробництво та передати технології.

«Для реалізації цих намірів, всупереч українському законодавству, іноземцями вчинена опосередкована концентрація контрольного пакета акцій «Мотор Січі», який зараз оформлений на шість офшорних компаній та фізичну особу», — повідомляли у Службі безпеки України. В 2018 році рішенням суду на вказані 56% акцій було накладено арешт, який досі не знято. Проти співробітництва з Китаєм у царині національної безпеки виступав і тодішній радник президента США Джон Болтон. Однак 13 грудня 2019 року, незважаючи на все, що відбувалося довкола, «Мотор Січ» була офіційно придбана Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment та Xinwei Technology Grouр. Інвестори обіцяли вкласти в підприємство 250 мільйонів доларів: 100 мільйонів вони виплатили на момент купівлі «Мотор Січі», ще 150 мільйонів обіцяли вкласти в 2020 році.

Проте уже в березні 2021 року Рада Національної безпеки і оборони України прийняла рішення про націоналізацію «Мотор Січі». 23 березня Президент України підписав указ, яким ввів у дію рішення РНБО.

Попри все зазначене компанія Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment та інші китайські інвестори ПАТ «Мотор Січ» в офіційному зверненні повідомили про початок ініційованого проти України арбітражного розгляду. Згідно з позовом до міжнародного арбітражного суду в Гаазі, представники Китаю вимагають 4,5 млрд доларів відшкодування збитків, завданих їм унаслідок націоналізації підприємства.

Запоріжжя.