Таку угоду після тривалих і нелегких переговорів уклали профспілки медиків і роботодавців. Термін її дії — два наступні роки.

Про ці та інші домовленості повідомило видання BR24. Зокрема, для стажерів і студентів ця сума становитиме 650 євро. А до 1 грудня зарплати медичних працівників підвищать на 2,8%. Водночас плата за навчання студентів-медиків зросте на 50 євро на місяць.

Представник профспілок Франк Вернеке повідомив також, що вдалося домовитися і про зростання сум інших виплат. Зокрема, допомогу з догляду за немічними буде збільшено зі 125 євро до 140 євро; оплата за денну зміну зросте з 40 до 60 євро, а за нічну — зі 105 до 150 євро. Збільшиться також допомога у зв’язку з хворобою: замість 90 євро, як це було досі, вона становитиме 150 євро.

У переговорах профспілок та роботодавців, які тривали з жовтня, узяли участь представники профспілкових організацій працівників поліклінік, шкіл і дитячих садків. Однією з їхніх вимог було збільшення зарплат на 5%, але не менш як на 300 євро для медичних працівників, і на 150 євро — для решти груп. Представники профспілок посилалися на значне зростання споживчих цін і збільшення навантаження на працівників через пандемію коронавірусу.

І хоча представники держави вважають ці вимоги нереальними через і без того високі витрати уряду на підтримку охорони здоров’я, економіки та інших галузей, однак довелося поступатися. Досягнуті домовленості дадуть змогу збільшити заробітну плату приблизно 2,3 млн працівників на 3,2%.

Берлін