«Західні Балкани — це серце Європи. Цей регіон важливий для НАТО і ЄС. Нас турбує розвиток ситуації в регіоні. Звідти лунає риторика, що закликає до розділу Боснії і Герцеговини, не знижується напруженість, яка все ще існує між Белградом і Приштиною», — цитують слова генсека НАТО сербські й боснійські ЗМІ. Столтенберг вважає, що реформи, які проводяться в країнах Західних Балкан, перебувають у фазі стагнації, а іноземні гравці намагаються посилити свій вплив на деякі з них і пригальмувати їх зближення з НАТО і ЄС. Він висловив особливу занепокоєність із приводу «агресивної риторики» члена президії Боснії і Герцеговини від Республіки Сербської Мілорада Додіка, котрий закликає до її виходу зі складу Боснії і Герцеговини.

Сам Додік повідомив, що їде до Москви на переговори з керівництвом «Газпрому», щоб вирішити питання про постачання російського газу в Республіку Сербську. Він додав, що влада Баня-Луки вже підписала кілька договорів з «Газпромом», у яких визначено, що 60% газопроводу, який прокладається із Сербії до Республіки Сербської, належатиме цій російській компанії. Але Сараєво не дає дозволу на те, щоб газопровід із Сербії, який є продовженням «Турецького потоку», прокладався територією БіГ. «Ми зачекалися від них цього дозволу», — акцентував Мілорад Додік.

Боснійські ЗМІ, а за ними й електронні видання деяких країн регіону висловили думку, що перемовини з «Газпромом» лише ширма, за якою Додік проведе чергові політичні консультації в Кремлі. Адже його заяви, підказані Москвою, справді загострюють і ускладнюють ситуацію на Західних Балканах. Та й сам Додік не приховує, що в нього запланована зустріч із Путіним, але наполягає, що розмова переважно стосуватиметься газових, а не політичних проблем. У регіоні Західних Балкан нічого хорошого не очікують від зустрічі Додіка з президентом країни-агресора, який зацікавлений у тому, щоб вкрай розхитати й загострити ситуацію, як визначив Столтенберг, у серці Європи.