До того ж робила це вміло впродовж усіх 16 років її правління. Щоправда, доти, поки парламент обере її наступника, вона залишиться на посаді глави кабінету в статусі тимчасово виконуючої обов’язки.

А в четвер Ангела Меркель була в центрі уваги традиційного військового церемоніального акту «Велика вечірня зоря». Це яскраве дійство, що бере початок у XVI столітті, проводиться в особливих випадках, зокрема, для урочистих проводів високопоставлених політиків, які йдуть у відставку. Воно вважається виявом найвищої поваги, котру Збройні сили ФРН можуть надати цивільним особам. Церемоніал завжди проводиться при вечірньому світлі, розписаний і відпрацьований до дрібниць. Найвидовищніша частина цієї грандіозної вистави — марш військових частин у повному парадному обмундируванні з факелами.

За традицією, винуватці урочистостей можуть обрати для себе кілька музичних творів у виконанні оркестру Бундесверу під час церемонії. Слід зауважити, що Ангела Меркель — поціновувач класичної музики. Але вона була б не Ангелою Меркель, коли б не здивувала німців цим своїм вибором. Крім заявки на виконання християнського гімну «Великий Боже, ми славимо Тебе», на слова німецького католицького священика Ігнаца Франца, вона забажала послухати ще й композицію «Для мене проллється дощ із червоних троянд» її сучасниці, легендарної німецької актриси та співачки Хільдегард Кнеф. Ще несподіванішим був вибір суперпопулярного східнонімецького шлягеру 1970-х років у виконанні матері німецького панк-року Ніни Хаген «Ти забув кольорову плівку».

Цей вибір німці обговорювали не менш активно, ніж ще донедавна важливі політичні рішення канцлерки. Оскільки Хільдегард Кнеф і Ніна Хаген, як і Ангела Меркель, родом із НДР, то їй закидали навіть… ностальгію за колишньою батьківщиною. А дехто цитував рядок із шлягеру Хаген: «Тепер ніхто нам не повірить, як хороше було тут, ха-ха...»

Очевидно «звинувачення» здалося цікавим для Меркель, бо на прес-конференції минулого четверга, за підсумками засідання глав регіонів ФРН щодо боротьби з коронавірусом, вона пояснила: «Ця пісня була яскравою миттєвістю моєї молодості, що, як відомо, минула в НДР, і пісня родом із НДР, — цитує Меркель радіо «Дойче Велле». — І цілковитий збіг, що дія пісні відбувається у регіоні, який був моїм виборчим округом (острів Хіддензее, на півночі федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія. — Ред.). У цьому сенсі все ідеально збігається», — пояснила канцлерка.

Під час урочистої церемонії Ангела Меркель звернулася до присутніх зі словами вдячності за прожите й пережите разом упродовж її тривалої служби суспільству і державі. «Коли я сьогодні стою перед вами, я відчуваю вдячність і смиренність, — сказала вона. — Смиренність перед посадою (федерального канцлера), яку я так довго обіймала, вдячність за довіру, яку я відчувала. Довіра — надзвичайно важливий капітал у політиці. Це не щось само собою зрозуміле, і за це я дякую вам від усього серця. Ці 16 років як канцлера були наповнені подіями та викликами. Вони були викликом для мене як політика, як і для людини. Водночас завдяки їм я почувалася реалізованою», — зазначила канцлерка. За словами Меркель, останні два роки пандемії, як у збільшувальному склі, показали, яке велике значення має довіра до політики, науки та суспільного дискурсу, але й те, якими тендітними вони можуть бути.

Ангела Меркель також згадала кризи, які випали на час її перебування на посаді канцлера — фінансова, міграційна. За її словами, вони показали, наскільки Німеччина залежить від інших країн і міжнародних інституцій для подолання сучасних викликів. А також зазначила, що таке співробітництво знадобиться Німеччині в багатьох галузях. «Я хочу закликати до того, щоб у майбутньому намагатися дивитися на світ очима інших, брати до уваги часом незручні й протилежні погляди інших, виступати за визначення спільних інтересів».

Насамкінець Ангела Меркель побажала успіху своєму наступникові на посаді канцлера Олафу Шольцу та його уряду. «Я переконана, що в майбутньому все й надалі буде вдаватися, якщо ми уникнемо заздрості, песимізму, а будемо з радістю в серці працювати. Саме такої радості в серці я бажаю усім нам і в переносному значенні нашій країні в майбутньому», — підсумувала Меркель.

Чи варто нині говорити про почуття канцлерки Німеччини під час церемонії проводів? Та й чи можливо це зробити з відповідною достовірністю? Можливо, якщо прожити так, як ця геніальна жінка...

Тим часом життя триває. Прес-служба Бундестагу повідомила, що голосування парламенту, на якому ймовірно буде обрано нового канцлера ФРН, відбудеться 8 грудня. Принаймні журналісти вже отримали запрошення на це засідання із красномовним рядком: «На обрання федерального канцлера».

Очікується, що ним стане соціал-демократ Олаф Шольц. Він очолює правлячу коаліцію соціал-демократів, «зелених» і Вільної демократичної партії, сформовану після парламентських виборів 26 вересня. А повноваження нинішнього канцлера Німеччини Ангели Меркель припиняться із призначенням її наступника.

Берлін.