Рішення щодо цього — один із багатьох єдиних державних заходів у боротьбі з пандемією коронавірусу. До того ж салюти також заборонені в громадських місцях. А компаніям, для котрих випуск і торгівля такою продукцією є бізнесом і котрі постраждають фінансово, держава гарантує компенсацію у рамках планової економічної допомоги.

Торік заборона феєрверків відкинула піротехнічну галузь на межу розорення. Тож і цього разу, як стверджує голова Асоціації піротехнічної промисловості Томас Шрайбер, річна виручка буде нульовою. Більшість виробників, якщо не всі, стануть банкрутами, адже відновити роботу й повернути банкам кредити вони будуть не в змозі. Тож німецька піротехнічна промисловість із її трьома тисячами працівників загрожує назавжди перетворитися на спогад.

«У галузі, головний оборот якої понад 90% доходів генерується усього за три дні наприкінці року, — це найболісніший удар, — бідкається голова асоціації. — Після кількох місяців напруженої роботи і надії на роботу зникає економічна основа для виживання...»

Томас Шрайбер оцінює банківські зобов’язання, котрі нараховані через карантинні обмеження, пов’язані з піротехнікою тільки для членів асоціації, приблизно в 200 млн євро. На його думку, єдиний шанс позбутися цього фінансового тягаря — провести прийдешню новорічну ніч із феєрверками та іншою піротехнікою, як це робили зазвичай.

Але цього не станеться, оскільки на феєрверки накладена сувора заборона. Утім, громадяни шукають вихід із ситуації. Приміром, у Мюнхені, де запуск петард і салютів для його жителів є таким само незмінним атрибутом Різдва, як і різдвяна ялинка, а також зустрічі Нового року, пропонують альтернативу феєрверкам — лазерні і світлові шоу. Про це розповідає суботній випуск міської вечірньої газети Abendzeitung Munchen. Шоу можна проводити так, пише видання, щоб у нічному небі цю світлову виставу було видно здалека. До того ж можна навіть організувати її пряму трансляцію — такі своєрідні промені надії у похмурі часи пандемії...

Громадяни не проти такої забави, але ідею не підтримує Партія зелених. Знову-таки, через карантинні обмеження. «Ми не хочемо створювати атракціони, які виманюють людей на вулицю, — пояснила член міської ради «зелених» Гудрун Люкс. Оскільки «зелені» — члени правлячої коаліції, то, швидше за все, «кіна», тобто лазерного та світлового шоу, не буде.

Берлін.

Фото із сайту DW.