Головна мета космічного апарата DART — захистити Землю від планетарних ударів.

DART запустили 24 листопада, як зазначається на офіційній сторінці NASA в Твіттері. Тестова місія подвійного перенаправлення астероїдів розпочала свій шлях з бази Космічних сил США в Каліфорнії. Орієнтовна вартість проекту становить 330 млн доларів. На борту встановлять камеру, яка зафіксує момент зіткнення, шлейфа уламків і утворений кратер. Вчені стверджують, що цих декількох хвилин, під час удару, цілком вистачить, аби провести всі необхідні вимірювання.

Запустили апарат безпілотно, а керується він дистанційно. Космічний корабель пройде 10,9 млн кілометрів. А зіткнення припаде на 26 вересня наступного року. Проект спільно створили американське відомство NASA та компанія Ілона Маска SpaceX. Маса апарата — 550 кілограм, висота — 19 метрів.

Перша місія NASA проведе зіткнення на швидкості 6,6 км/с із астероїдом Діморфус і перенаправить його у бік від Землі. Повідомляється, що космічне тіло не становить загрози для планети. Його діаметр — 160 метрів. Для порівняння, висота статуї Свободи становить 93 метри, а Ейфелевої вежі — 321 метр.

«DART змінить період обертання Діморфуса лише на невеличку величину. І насправді це все, що потрібно», — розповіла Келлі Фаст з Управління координації планетарної оборони NASA.

Астероїди як явище у разі зіткнення із земною поверхнею можуть завдати пошкоджень величезних масштабів. Нині один із найбільш загрозливих є астероїд Апофіс, його діаметр — 300 метрів (за іншими даними, аж 450 метрів). Згідно із таблицею оцінки наслідків падіння космічних тіл Науково-виробничого об’єднання ім. С. О. Лавочкіна, під час удару він здатен знищити цілу країну. А астероїд розміром до 10 км повністю знищить нашу цивілізацію.

Вважається, що саме падіння космічного тіла діаметром більше десятка кілометрів призвело до вимирання динозаврів. Схожі катаклізми можуть відбуватися раз на 200—500 мільйонів років, як пише науковий журнал N+1. Від часу падіння цього космічного об’єкта триває 67-й мільйон.

Сьогодні поблизу Землі літає 27 500 астероїдів, але ця цифра може бути й більшою — багато які з них ще не виявлено, про це зазначає офіцер з планетарної оборони NASA Ліндлі Джонсон. Але протягом найближчої сотні років, на думку вчених, ці небесні тіла нашій планеті не загрожують.

«Маленьких астероїдів набагато більше, ніж великих, тому найбільш вірогідна астероїдна загроза, з якою ми коли-небудь зіштовхнемося — якщо взагалі зіштовхнемося, ймовірно, походитиме з астероїда приблизно такого розміру», — сказав Том Статлер, науковий співробітник програми місії в NASA.