Сьогодні Бундестаг має проголосувати за призначення нового канцлера, хоч ім’я його назване ще до формування правлячої коаліції — це соціал-демократ Олаф Шольц. Новий канцлер уже оприлюднив імена майже всіх міністрів майбутнього кабінету, главою якого він стане після обрання у парламенті.

А поки новий уряд приступить до виконання своїх обов’язків, громадяни поспішають накидати в його «кошик замовлень» нагальні завдання, котрими вони переймаються уже нині. Передусім ідеться про зниження дорожнечі життя, адже за свої гроші жителі Німеччини з кожним днем можуть дозволити собі дедалі менше.

За повідомленням видання BILD, у листопаді покупки, що вони їх роблять зазвичай, коштували німцям у середньому на 5,2% дорожче. І це — найвищий приріст за останні 30 років. Особливо багато «тягне» плата за енергоносії. Відповідно до державної статистики, ціни на паливо, електроенергію та інші носії нині в середньому на 22,1% вищі, ніж торік.

Також новий федеральний уряд, котрий днями приступить до виконання своїх обов’язків, повинен буде реалізовувати власні передвиборчі обіцянки щодо стримування інфляції і зниження податків. Адже ще з літа інфляція значно перевищила цільовий показник у 2%, що сильно шмагонуло по гаманцях передусім пересічних громадян, стверджує експерт Інституту німецької економіки Маркус Демарі.

Німці очікують від уряду нового канцлера захисту від інфляції. На думку економіста професора Вюрцбурзького університету Петера Бофінгера, не варто й надалі підвищувати податки на викиди СО2. «Уряд спроможний призупинити підвищення податку на вуглеводні. Коли ціни на нафту нормалізуються, то зростання ціни на СО2 можливо буде компенсувати», — переконаний професор.

Тим часом квота на СО2 нині становить 25 євро за тонну, а з січня очікується її здорожчання до 30 євро. Економіст Маркус Демарі виступає за зниження податків: «Одна з можливостей полегшити життя низькооплачуваних працівників, котрі залежать від автомобіля, — зменшити для них транспортний або енергетичний податок. Адже навіть Європейський центральний банк не в змозі будь-що зробити зі зростанням цін на енергоносії. Найімовірніше, що нафта й надалі дорожчатиме», — прогнозує Демарі.

Є пропозиції і від інших фахівців та вчених у галузі енергоспоживання та зростання інфляції. Приміром, професор Керстін Бернот рекомендує запровадити ваучери на покупки: «Федеральний уряд може тимчасово надавати споживчі ваучери для низькооплачуваних працівників». Адже, за її словами, завдання Європейського центрального банку — зробити жорсткішою свою грошово-кредитну політику, якщо інфляція і надалі залишатиметься на такому високому рівні.

Правда, щойно призначений міністр фінансів Крістіан Лінднер уже обіцяє: «Невдовзі відбудеться зниження цін на електроенергію!», «Ні — підвищенню податків!», «Ні — підвищенню цін!», «Повернення населенню додаткових витрат, пов’язаних із ціною на СО2!».

Тож німцям не залишається нічого іншого, ніж зачекати виконання обіцянок нової влади...

Берлін.