У вівторок члени керівної ради (до якої входять керівники фракцій або їхні заступники) новообраного парламенту Болгарії ухвалили доволі суперечливе рішення, яке спричинило справедливе обурення в опозиції і суперечки в суспільстві. Вони вирішили, що депутатам можна входити до будівлі парламенту й сесійної зали без пред’явлення «зеленого» сертифіката про повну вакцинацію від COVID-19 чи негативного ПЛР-тесту.

І це незважаючи на те, що за день до цього міністр охорони здоров’я Стойчо Кацаров закликав народних обранців прийняти геть протилежне рішення, наголосивши, що саме вони мають продемонструвати «громадянську свідомість» і на власному прикладі показати: всі розмови про небезпеку вакцинації не переконливі й лише вона може вберегти від небажаних наслідків у разі зараження коронавірусом.

Але вже в середу, коли почалося перше сесійне засідання парламенту, лідер нової і найменшої парламентської партії «Відродження» Костадін Костадінов із трибуни звернувся до колег із запитанням: «Хто такий Кацаров, щоб вирішувати, що болгарський народ повинен робити? Це мають вирішувати або Народні збори, або болгарський народ як верховний суверен на референдумі. А ці заходи є дискримінаційні…» І поставив вимогу скасувати чинність «зеленого» сертифіката в країні.

Голова фракції тепер уже опозиційної партії ГЄРБ Десіслава Атанасова (до речі, лікар за фахом) назвала це рішення дуже небезпечним прецедентом. За її словами, дискримінаційним є саме рішення дозволити депутатам проходити до парламенту без «зеленого» сертифіката, у той час як він є обов’язковим для решти громадян для відвідування торговельних центрів, театрів, інших громадських, а також держустанов. «Лише кілька днів тому ви заявляли, що вкладаєте в слова «народний представник» новий сенс. Очевидно, він і полягає в тому, що для народних представників можуть існувати одні правила, а для решти громадян — інші. Чи це ваша нова мораль у політиці?» — запитала керівник опозиційної фракції.

ЗМІ зазначають, що це рішення парламенту прийнято на тлі зростаючої кількості випадків зараження коронавірусом і смертей від нього.