Тож новий уряд ФРН почав працювати офіційно. Політичним силам, які перемогли в парламентських виборах, — Соціал-демократичній партії Німеччини, Вільній демократичній партії і Партії зелених — знадобилося два з половиною місяці для створення коаліції. Відтепер вона закріплена у 177-сторінковому документі, який публічно підписали лідери цих партій.

Усі зобов’язання у договорі, котрий називають рамковою, коаліційною угодою трьох партій, однаково важливі. Якщо одна зі сторін порушить цей баланс, то коаліція розсиплеться, що може призвести до політичної нестабільності. Тому відтепер не лише слова, а й юридичний документ і політичні зобов’язання стали зафіксованими обіцянками одне перед одним. Кожна з політсил бере на себе визначену відповідальність за виконання програми коаліції.

Коментуючи підписання коаліційної угоди та старт нового уряду, Олаф Шольц заявив: «Ми сьогодні рушаємо в дорогу». За його словами, три сторони, прихильники ідеї прогресу, об’єдналися. Шольц також зазначив, що з новим урядом для Німеччини почався і новий час. А першочергове завдання на посаді канцлера для нього полягає у боротьбі з пандемією коронавірусу та його наслідками. Представляючи міністрів від СДП, Олаф Шольц (на знімку перший ліворуч у першому ряду)  зауважив, що половина з них —жінки.

Лідер Вільної демократичної партії Крістіан Лінднер наголосив, що партнери по коаліції реально оцінюють ситуацію: «Ми не маємо ілюзій. У нашій країні величезні проблеми, з якими ми стикаємося щодня. Нині настав час діяти». Лінднер зазначив, що у коаліції спільна мета — добитися прогресу.

А очільник Партії зелених Роберт Хабек заявив, що метою коаліції є також формування нового бачення влади. Він назвав це урядом для людей у Німеччині. Хабек наголосив на необхідності виконання обіцянок, даних виборцям, щодо просування кліматичної нейтральності. Та на необхідності об’єднати цю життєву потребу з розвитком Німеччини як найкрупнішої індустріальної країни Європи та четвертої за величиною економіки у світі.

Також Олаф Шольц під час спільної з партнерами по коаліції прес-конференції у вівторок в Берліні відповів на запитання журналістів про його бачення проблеми розв’язання збройного конфлікту на Донбасі. За його словами, Німеччина разом із Францією, Росією та Україною у цьому питанні продовжуватиме покладатися на переговори в рамках Нормандського формату.

Глава німецького уряду також зачепив ситуацію із нарощуванням російських військ на кордоні з Україною, де виникла «дуже і дуже серйозна ситуація», яку, на його думку, можна вирішити лише дипломатичним шляхом. «Безпека і співробітництво в Європі передбачають як передумову дотримання принципів, про що ми домовилися під час тривалих процесів політики розрядки 1970—1980 років. До цього належить і непорушність кордонів», — заявив Шольц під час прес-конференції..

Що стосується проблем із транспортуванням російського блакитного палива в Європу, то Олаф Шольц заявив: «Зрозуміло, що Україна залишається країною — транзитером газу. Ми самі вже поклопоталися про продовження контракту через спецпосланника. І продовжимо це робити», — наголосив Шольц. Він також додав, що Німеччина дотримуватиметься раніше досягнутих угод з газової тематики. Ідеться, зокрема, про спільну заяву із США з енергобезпеки України, котра передбачає запровадження санкцій проти Росії, якщо Москва використовуватиме газ із політичною метою.

Берлін.

Фото зі сторінки в Твіттері Олафа ШОЛЬЦА.