«Гібридна операція проти Польщі перероджується у повзучий конфлікт. Кількість атак зменшується, але білоруські служби надалі дестабілізують кордон», — так офіційна Варшава оцінює ситуацію на польсько-білоруському кордоні.

У Польщі переконані, що метою створеної штучної міграційної кризи є «передусім розбиття єдності НАТО і ЄС», а найкраще — «повна компромітація та параліч обох цих міжнародних структур», ділиться речник міністра-координатора польських спецслужб Станіслав Жарин, вказуючи, що плани цієї кризи розроблені в Кремлі.

Польські аналітики прогнозують, що Росія пропонуватиме свої «послуги» як потенційного «миротворця і медіатора в переговорах», але ціною такої допомоги мали б стати «поступки інтересам Кремля, а досягнуті результати дали б йому де-факто чергові можливості в дестабілізації Центральної Європи». 

У Варшаві закликають ідентифікувати справжнього автора операції з дестабілізації Заходу, бо це є ключовим для належної відповіді й реагування на те, що відбувається в регіоні. «Це на Кремль слід чинити тиск, щоби він зупинився у своїй повзучій агресії щодо Заходу», — підкреслив С. Жарин в інтерв’ю Польському пресовому агентству (ПАП).

У прес-службі Прикордонної служби наголошують, що попри меншу кількість спроб прориву кордону групи, які їх здійснюють, «добре підготовлені білоруськими службами». Зокрема, в ході атак на польських силовиків вони «мають різноманітні знаряддя», в тому числі небезпечні, кидають каміння і шумові петарди. Також білоруські силовики прорізають проходи у тимчасових інженерних конструкціях, а під час спроб відновити їх цілісність засліплюють поляків стробоскопами, лазерами й ліхтарями, так само як і в моменти спроб прориву на польську сторону мігрантів. У Прикордонній службі прогнозують, що чергових провокацій, інспірованих білоруськими службами, слід чекати на Різдвяні свята, тому не зменшуватимуть кількості патрулів. А в Міноборони РП вважають, що «агресивна поведінка мігрантів може бути спричинена споживанням алкоголю, отримуваного від білоруських служб».

Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький вважає, що ключовою у протидії тискові зі сходу є солідарність країн ЄС і НАТО. Велика Британія та Естонія уже надіслали в район польсько-білоруського кордону підрозділи інженерних військ. Готовність відправити своїх військовиків висловила Словаччина, а прем’єр Чехії звернувся до парламенту країни з поданням про надання згоди на відрядження до Польщі, в район кордону з Білоруссю, 150 військовиків.

ДовІдково

Від початку року Прикордонна служба РП зареєструвала майже 40 тисяч спроб нелегального переходу польсько-білоруського кордону, в тому числі 17,5 тисячі в жовтні та 8,9 тисячі в листопаді. За даними польських служб, з Мінська до країн походження повернулися до трьох тисяч потенційних нелегальних мігрантів. Проте до 10 тисяч продовжують перебувати на території Білорусі й залишатися інструментом потенційних провокацій на зовнішніх кордонах ЄС у зоні відповідальності Польщі та Литви. При цьому не виключають ймовірності їх переміщення в напрямку українського кордону.