У вівторок прем'єр-міністр Косово Альбін Курті на зустрічі в Брюсселі з високим представником ЄС із зовнішньої і безпекової політики Жозепом Боррелем і спеціальним представником Євросоюзу з діалогу між Белградом і Приштиною Мирославом Лайчаком заявив, що влада країни готова до подачі заявки на вступ до ЄС.

Курті зазначив, що в Косово немає іншої альтернативи, і воно готове прагнути до виконання всіх вимог і стандартів Європейського Союзу. І, не марнуючи часу, обговорив з Боррелем усі аспекти поглиблення співробітництва з ЄС. Прем'єр-міністр Косово запевнив співрозмовників, що делегація країни готова до продовження діалогу із Сербією, бо без цього немислимо подальше просування шляхом євроінтеграції.

Однак того самого дня президент Сербії Александр Вучич на прес-конференції у Белграді обвинуватив владу Косово в тому, що вона ухиляється від поновлення діалогу. «Ми прагнемо досягнення угоди про пошук і з'ясування долі зниклих безвісти осіб, але Приштина вочевидь цього не хоче. Вона зовсім не хоче говорити з нами...» - заявив Александр Вучич.

Нагадаємо, що Косово - частково визнана держава на Балканах, яка не є членом ООН. Станом на 2020 рік незалежність Косово визнали 98 із 193 країн - членів ООН, зокрема 22 із 27 країн - членів ЄС, 26 із 30 країн - членів НАТО. Що стосується України, то вона не визнала незалежність Косово.