​Фото: Bundesregierung.de

Нинішній склад кабінету — більший, ніж попередній, оскільки галузь будівництва, котра підпорядковувалася МВС, виведена в окреме відомство. Тож кількість членів уряду разом з канцлером зросла з 16 до 17 осіб.

У членів кабінету одна спільна риса: їхній шлях до влади закономірний, оскільки всі вони розпочинали його в юному віці. Це — активна робота в молодіжних організаціях, у тому числі громадських, або ж у самих, обраних ними, партіях. Тож і біографія кожного з них — цілком публічна, принаймні ніхто з них у владу не прийшов із «нізвідки».

Чи не найбільшою новиною стало те, що половину міністерських посад в новому уряді обіймають жінки. Утім, це не було такою вже несподіванкою: під час і парламентських виборів, і коаліційних переговорів Олаф Шольц — тоді ще кандидат у канцлери, а відтак і майбутній очільник кабінету — пообіцяв, що саме така кількість жінок в уряді «кермуватиме» країною.

Середній вік «світлофорної» коаліції (так її називають за партійними кольорами: СДПН — червоний, ВДП — жовтий, «зелені» — зелений), як і нового уряду — 50,4 року. Тож його члени — молодші не лише від уже минулої команди екс-колег, а й від усіх інших попередників. Наймолодші в новому уряді — «зелені» Анналена Бербок, яка очолила міністерство закордонних справ, і Анне Шпігель, котра «вестиме» міністерство у справах сім’ї, людей похилого віку, жінок та молоді. Їм обом по 40 років. Найстарший в уряді — його глава Олаф Шольц, котрому 63.

ЗМІ нині активно обговорюють усі недоліки, вади й переваги нових членів уряду. Їхні попередники — представники християнських і соціальних демократів, програвши вибори, залишили посади, поступившись переможцям перегонів. А ось майже всі представники СДПН, котрі працювали в уряді Меркель, залишилися на посадах, щоправда, поступившись попередніми новим партнерам по коаліції. За винятком Хубертуса Хайля, який продовжить працювати міністром праці та соціальних питань. А ось колишньому головному дипломату країни Гайко Маасу посади в уряді не дісталося, оскільки зовнішньополітичне відомство забрали «зелені».

Крістіне Ламбрехт із СДПН поступилася місцем міністра юстиції колезі з ВДП, пересівши в крісло глави військового відомства. Вона третя поспіль жінка, котра обіймає цю посаду. Міністру з охорони довкілля та ядерної безпеки Свеньї Шульце теж довелося передати відомство представникові «зелених». Відтепер вона очолює міністерство з питань економічного співробітництва та розвитку.

А ось новий міністр охорони здоров’я, соціал-демократ, лікар-епідеміолог, 58-річний Карл Лаутербах і досі в центрі уваги дискусій. Його професійна підготовка не викликає сумнівів, але Лаутербаха суспільство більше знає як учасника телевізійних шоу, на котрих він застерігає від легковажного ставлення до коронавірусу та вимагає запровадження жорсткіших карантинних обмежень. Хоча призначення його міністром медичного відомства і не було дуже несподіваним, але ЗМІ, зокрема радіо Deutsche Welle, нагадує, що відтепер Лаутербаху доведеться не лише інформувати та застерігати, а й організовувати роботу великого міністерства, безперебійне постачання вакцин від «корони» в медичні заклади, центри вакцинації та виконувати ще багато рутинних обов’язків. Чи в змозі він буде це робити?

Несподіванкою стало також призначення міністром внутрішніх справ 51-річної Ненсі Фрезер, яка представляє СДПН. Уперше за всю історію Німеччини цим відомством керуватиме жінка. 

Так само, як і призначення «зеленого» Джема Оздеміра на посаду міністра сільського господарства, котрого впродовж тривалої політичної кар’єри цікавили питання міжнародної політики, але аж ніяк не аграрні. Оздемір має міграційне минуле: його батьки з Туреччини до Німеччини приїхали як гастарбайтери, але Джем народився уже тут. У партії «зелених», у якій зробив кар’єру, він із 16 років. Останніми роками Оздемір є прихильником легалізації канабісу, він закликає підтримати цю ідею. Можливо, пише DW, йому нині вдасться цього добитися, адже новий уряд має намір легалізувати продаж і вживання маріхуани.

Що стосується самого глави Кабінету Олафа Шульца, то, за результатами опитувань громадської думки, здійснених соціологічним інститутом YouGov, виборці прогнозують йому нетривале перебування у владі. Слід зазначити, що ще під час передвиборчої кампанії Шольца критикували за відсутність харизми. Нині майже дві третини опитаних громадян не вважають, що він пробуде на посаді канцлера всі чотири роки каденції. А 20% респондентів упевнені, що трипартійна коаліція, яку він очолює, розпадеться ще до майбутніх виборів у Бундестаг. 44% вважає, що Шольц протримається на посаді канцлера всі чотири роки, але не буде обраний знову.

Утім, у нового канцлера Німеччини та глави кабінету Олафа Шольца цілком достатньо часу, аби не розчарувати тих, хто віддав свої голоси на виборах за нього та за його політичну силу.

Берлін.

Тим часом

Учора, після закінчення пленарного засідання, Бундестагу відбулася так звана актуальна година, під час якої депутати зазвичай обговорюють нагальні питання, котрі виникають у внутрішній та зовнішній політиці. Всі охочі можуть висловити власну думку щодо перебігу тих чи інших подій.

Цього разу фракція ХДС/ХСС поставила вимогу обговорення позиції уряду щодо зосередження російських військ уздовж державних кордонів України. На сайті Бундестагу це повідомлення проілюстроване фото із зустрічі лідерів США та РФ Байдена та Путіна.

Оскільки обговорення відбувалося, коли верстався номер, то про деталі «Голос України» повідомить у найближчому числі газети.