Про це 8 грудня повідомив Президент Володимир Зеленський під час спільної прес-конференції з Прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем.

У свою чергу Андрей Пленкович зазначив, що Декларація є підтвердженням позиції Хорватії. «Ми підтримуємо європейські ініціативи України, підтримуємо процеси реформ і вважаємо, що це найкращий шлях для того, щоб покращити якість життя українців та пристосувати правову систему й економічний ринок», — наголосив він.

Загалом під час візиту очільника хорватського уряду було підписано п’ять документів, які поглиблюють двосторонню співпрацю. Також було підписано план заходів на 2022—2023 роки для робочої групи між Україною і Хорватією, який, серед іншого, передбачає обмін досвідом з Хорватією у питаннях реінтеграції тимчасово окупованих територій, реабілітації ветеранів та внутрішньо переміщених осіб, протимінної діяльності й посилення національної безпеки.

Володимир Зеленський повідомив про початок роботи над документом з обміну досвідом з Хорватією щодо мирної реінтеграції тимчасово окупованих територій. «Нам цікавий досвід Хорватії щодо мирної реінтеграції територій. І ми сьогодні дійсно дуже детально про це говорили з паном Прем’єр-міністром і погодили план дій робочої групи з передачі досвіду Хорватії з мирної реінтеграції тимчасово окупованих територій», — розповів Володимир Зеленський. Президент наголосив на важливості повернення тимчасово окупованих територій України саме мирним шляхом. «Я вважаю, що Хорватія в цьому є гарним прикладом», — зауважив глава держави.

Зі свого боку Андрей Пленкович зазначив, що його країна має успішний досвід реінтеграції Хорватського Подунав’я. За його словами, ця модель реінтеграції дала Хорватії змогу повернути окуповані території мирним шляхом. На думку очільника хорватського уряду, ця модель може бути корисною і Україні — як приклад успішного шляху до реінтеграції тимчасово окупованих територій, інформує Офіс Президента.