Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) заблокувало і фонд колишнього чиновника.

Його звинуватили в корупційних діях, привласненні державних активів, хабарництві, підриві реформ, а також експропріації приватних активів з метою особистої вигоди. Прес-служба OFAC повідомляє, що Портнов розповсюджував панібратство у судочинному апараті України і купував судові рішення. Намагався контролювати українське правосуддя шляхом розміщення лояльних чиновників на вищі судові посади і мав на них безпосередній вплив.

9 грудня OFAC запровадило санкційні заходи проти восьми осіб і такої само кількості організацій з України, Анголи, Ліберії, Гватемали, Ель-Сальвадору, Південного Судану, спеціального адміністративного району Макау та Маршаллових островів. У Міжнародний день боротьби з корупцією Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США також зауважило, що загалом націлено на 15 фізичних та юридичних осіб у країнах Центральної Америки, Африки та Європи.

Державний секретар США Ентоні Блінкен у своєму прес-релізі зазначив, що до нового санкційного списку потрапив і колишній глава Конституційного Суду України Олександр Тупицький. Причиною стали значні корупційні дії, а також отримання хабарів під час роботи в судовій системі. До санкційного списку внесено і його дружину Ольгу Тупицьку.