Відбувся обмін оцінками щодо перебігу й результатів перемовин лідерів Сполучених Штатів і Росії. Глава Української держави подякував Джо Байдену за послідовну, тверду й рішучу підтримку суверенітету й територіальної цілісності нашої держави та підтвердив непохитну налаштованість на пошук шляхів до миру на Донбасі. Сторони скоординували позиції стосовно подальших кроків у цьому напрямі.

У розмові з Джо Байденом Володимир Зеленський наголосив, що ми маємо чіткі пропозиції щодо розблокування мирного процесу й готові обговорювати їх у різних форматах.

Глави держав також предметно обговорили шляхи безпекової, фінансової та політичної підтримки України в протидії гібридній агресії, що триває.

Окрему увагу Президент України приділив проблематиці енергетичної безпеки нашої держави. Володимир Зеленський наголосив, що українська сторона розглядає проект «Північний потік-2» виключно через призму енергетичних і безпекових гарантій, а його просування позбавляє Україну важливого чинника стримування російської агресії. У цьому зв’язку були обговорені конкретні кроки, що можуть бути здійснені для посилення енергетичної стійкості України, інформує прес-служба глави Української держави.

Коментуючи переговори, заступник керівника Офісу Президента Андрій Сибіга наголосив, що розмова Володимира Зеленського і Джо Байдена була розмовою Президента країни, що воює, з Президентом країни — ключового союзника, лідера євроатлантичного світу, і вона відбувалася відповідно до тих ризиків, які сьогодні постали перед нашою державою. Він спростував закиди про те, що президенти США та Росії вели переговори про Україну без її участі. За його словами, напередодні цієї розмови представники Офісу провели низку перемовин з американською стороною на багатьох рівнях, а також з іншими ключовими партнерами України. «Це означає координацію напередодні важливих міжнародно-правових заходів. Це і розмова Байден — Путін, і інші кроки, які далі будуть здійснені», — наголосив Андрій Сибіга.

Тема безпеки на східних кордонах України звучала й під час переговорів Джо Байдена з лідерами країн «Бухарестської дев’ятки». Це держави — члени НАТО східного флангу: Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Угорщина та Чехія. Як повідомив Білий дім, американський лідер провів телефонну бесіду з метою «наголосити на прихильності Сполучених Штатів до трансатлантичної безпеки та священного обов’язку в рамках п’ятої статті статуту НАТО про колективну оборону».

«Лідери обговорили дестабілізуюче нарощування Росією військових сил біля кордонів з Україною і необхідність єдиної, підготовленої та рішучої позиції НАТО щодо колективної оборони союзників», — йдеться у повідомленні.

Джо Байден підкреслив відданість США продовженню тісних консультацій та координації з усіма трансатлантичними союзниками та партнерами у роботі над деескалацією нинішньої кризи через стримування, оборону та діалог.

Про мир і безпеку в Україні йтиметься й під час запланованих на наступну середу зустрічей Володимира Зеленського з Президентом Франції Еммануелем Макроном та Канцлером ФРН Олафом Шольцем. Переговори передбачені на полях саміту «Східного партнерства», який відбудеться у Брюсселі 15 грудня.

«Наше бажання — це взаємодіяти в контакті із Зеленським, якого я побачу в середу (15 грудня), і в контакті з Путіним, з яким я говоритиму наступного тижня, щоб пожвавити Нормандський формат та політичний процес загалом», — заявив Еммануель Макрон, слова якого цитує «Інтерфакс-Україна».

До речі, днями у Франції спустили на воду перший катер FPB98MKI. Судно призначене для охорони морських кордонів України. Свідками події були посол України у Франції Вадим Омельченко, гендиректор компанії ОСЕА Ролан Жоассар та представники Держприкордонслужби. До України його, втім, доправлять вже навесні. Загалом за угодою Києва та Парижа таких катерів буде 20, причому 5 із них збудують в Україні — в Миколаєві, інформує ДПС.

Факт

Перед розмовою з Джо Байденом Володимир Зеленський взяв участь в інавгураційній сесії онлайн-саміту демократії. «Демократія — не даність, за неї треба боротися», — написав Володимир Зеленський на своїй сторінці в Твіттері.
В Саміті демократії у віртуальному режимі взяли участь понад 100 представників урядів, громадянського суспільства та приватного сектору. Прикметно, що серед пострадянських країн до участі запросили лише очільників України, Латвії, Литви, Естонії, Вірменії, Молдови та Грузії.