Що менше, ніж було минулого місяця.

Про це повідомляє видання Der Spiegel. Утім, тутешні експерти та політики вже неодноразово висловлювалися про те, що «Газпром» сприяє виникненню дефіциту газу на європейському ринку. Начебто в такий спосіб продавець і постачальник має намір змусити Німеччину і Європу загалом швидше надати можливість запустити в експлуатацію газопровід «Північний потік-2».

Натомість «Газпром» такі звинувачення відкидає, мовляв, замовники «самі винні»: не зуміли вчасно заповнити підземні сховища блакитним паливом. А доки сторони в такий спосіб з’ясовують стосунки, ціни на газ у Німеччині — і оптові, і споживчі — сягнули захмарних висот.

За даними німецького порталу для порівняння цін Check24, 1 мегават природного газу нині продається за 81 євро, а торік — за 14 євро. Це — оптова ціна, а для споживачів вона ще вища: роздріб зріс майже на 25%.

Днями портал Check24 повідомив, що 1150 комунальних підприємств Німеччини сповістили про підвищення тарифів також на електроенергію і опалення на 2022 рік. Для середньостатистичних домогосподарств зі споживанням 20 тис. кВт це означає, що вони платитимуть щороку на 423 євро більше.

Тим часом електрика для приватних домогосподарств уже відчутно подорожчала. За даними порталу порівнянь Verivox, кіловат-година нині коштує 34,64 цента. Тож ціна на електроенергію порівняно з минулим роком стрибнула на 22%.

Експерт з електроенергетики порталу Verivox Торстен Шторк пояснює, що ціни зростають, бо зросли витрати на вугільні та газові електростанції. А дохідність відновних джерел енергії знизилася порівняно з минулим роком.

Водночас також 768 постачальників газу мають намір уже наприкінці нинішнього року підвищити на нього тарифи в середньому на 28,2%. Таке зростання цін зачепить мільйони громадян, яким доведеться мерзнути взимку.

Тому профспілки закликають уряд надати людям своєрідні субсидії.

Приміром, голова профспілки Ver.di Франк Вернеке оприлюднив таку ідею: «Дохід від державного податку на СО2 має надходити безпосередньо громадянам». А соціальний експерт від партії Християнсько-демократичний союз Денніс Радтке, уточнивши, що держава, маючи від цього податку дохід 7 млрд євро, може «виділити» для кожного громадянина приблизно 100 євро як субсидію. Це допомогло б знизити високі витрати на опалення.

Звісно, на таку соціальну пільгу не можуть претендувати люди з високими доходами, вважає Д. Радтке.

Намір допомогти бідним у такий спосіб підтримує і громадське об’єднання Vdk. Його голова Верена Бентеле закликає рятувати від холоду незаможних: «Ціни на енергоносії продовжують зростати. Для людей з низькими доходами взимку життя буде надзвичайно важке. Тому уряд має терміново включити витрати на опалення, гарячу воду та електроенергію в житлову допомогу і щороку підвищувати її відповідно до зростання цін».

Берлін.