Не минуло й місяця після третіх дострокових парламентських виборів у Болгарії, що відбулися 14 листопада, як лідерам партії «Продовжуємо зміни», котра перемогла, вдалося швидко сформувати коаліційну більшість у вищому законодавчому органі країни. У п’ятницю, 10 листопада, лідери партій «Продовжуємо зміни», Болгарської соціалістичної, «Є такий народ» і «Демократична Болгарія» підписали коаліційну угоду зі створення уряду. В ній враховано всі побажання партнерів щодо структури кабінету міністрів і персональному складу.

У цьому документі обумовлено, що 10 міністерських посад отримають представники партії «Продовжуємо зміни», по чотири — Болгарської соціалістичної партії і партії «Є такий народ», три міністерства очолять кандидати від «Демократичної Болгарії». При цьому лідер партії «Продовжуємо зміни» Кирил Петков, які обіймав у службовому уряді посаду міністра економіки, запросив голову службового уряду Стефана Янева на посаду міністра оборони, і той її прийняв. Збережуть свої посади в новому кабінеті ще два міністри — внутрішніх справ та освіти й науки.

Далі події розвивалися доволі стрімко. Глава держави призначив вручення мандата на формування уряду на суботу, 11 листопада. Віддаючи його лідерові партії «Продовжуємо зміни» Кирилу Петкову, Румен Радев висловив сподівання, що це буде початком «нового етапу в розвитку Болгарії». Кандидат у прем’єри одразу повернув мандат, який дає йому сім днів на формування уряду, президентові й повідомив, що не буде гаяти дорогоцінний час: коаліційний кабінет міністрів уже створено. І представив главі держави кандидатів на посади міністрів. «Я щиро сподіваюся, що коаліційний уряд стане зразком політичної стабільності й демократії», — наголосив президент.

Голова Народних зборів Болгарії Нікола Мінчев того самого дня повідомив, що скликає на 13 грудня позачергове засідання парламенту, на якому депутати мають затвердити нового главу уряду й міністрів. Обов’язковою умовою для початку його роботи є присутність у залі 121 депутата з 240. А за затвердження прем’єра й нового складу уряду повинна була проголосувати їх абсолютна більшість.

У понеділок, як і очікувалося, більшістю в 134 голоси Кирил Петков був затверджений прем’єр-міністром. Також парламентарії проголосували за запропонований ним склад уряду. Нові міністри склали присягу й того самого дня приступили до виконання своїх обов’язків.

Фото: скрін з Дневник.bg