Сьогодні у Брюсселі має відбутися саміт «Східного партнерства», на якому Україну представлятиме Президент Володимир Зеленський.

Нагадаємо: «Східне партнерство» — це одна із зовнішньополітичних ініціатив Євросоюзу, що виникла в рамках більшого проекту — Європейської політики сусідства. Цей проект було започатковано 2003 року, аби довкола ЄС не створювалися нові «стіни». Країнам-сусідам, а спочатку це були здебільшого країни Північної Африки, пропонували кращі умови торгівлі, тіснішу співпрацю у науковій, освітній, соціальній та інших сферах.

2004 року Євросоюз розширився на схід, і виникла нагальна потреба не допустити виникнення нових ліній поділу Європи. Так, 2009-го з’явилося «Східне партнерство», яке об’єднувало шість східноєвропейських сусідів ЄС: Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну. В 2017 році п’ятий саміт партнерства схвалив «20 досягнень до 2020 року». З огляду на завершення терміну дії цього пакета, ЄС та східні партнери розпочали підготовку «нової генерації завдань». 2020-го через пандемію саміт відбувся у форматі онлайн, й певно через це нові завдання не були ухвалені. Натомість вони мають бути затверджені сьогодні, разом з чималими бюджетами на їх реалізацію.

Водночас три країни СхП (Україна, Грузія та Молдова), які раніше підписали Угоди про асоціацію з ЄС й не приховують подальших євроінтеграційних планів, створили Асоційоване тріо і прагнуть повно-
правного членства у Євросоюзі. Тоді як Азербайджан та Вірменія керуються іншими зовнішньополітичними пріоритетами, а Білорусь взагалі оголосила про вихід зі СхП і нині стосовно Брюсселя проводить ізоляціоністську політику.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наполягав на тому, що «Східне партнерство» потребує перезавантаження, аби відповідати потребам і викликам сьогодення». «Країни Асоційованого тріо досягли прогресу в синхронізації свого законодавства з ЄС, внутрішніх перетвореннях та економічній інтеграції. Успіх Асоційованого тріо є рушійною силою подальших змін на краще в регіоні», — підкреслив міністр.

Ну а те, що голоси Києва, Тбілісі та Кишинева були почуті, засвідчив, зокрема, недавній спільний та успішний візит прем’єрів трьох країн до столиці ЄС.