Як повідомила прес-служба МЗС України, співрозмовники скоординували позиції України та США напередодні візиту помічниці держсекретаря до Москви. Американська сторона погодилася з принципом «жодних рішень щодо України без України». США підтвердили непохитну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України та готовність до подальшого втілення, разом з Україною та європейськими союзниками, комплексного пакета стримування РФ від нового етапу агресії проти нашої держави. Дмитро Кулеба поділився баченням способів ефективного виконання Мінських домовленостей, зокрема кроків Росії у безпековій та гуманітарній сфері, які здатні знизити напругу та розблокувати процес мирного врегулювання.

Окрім того, 13 грудня глава МЗС України провів першу телефонну розмову із новопризначеним федеральним міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок. «Високо цінуємо, що в коаліційній угоді нового уряду Німеччини приділяється пріоритетна увага відновленню миру в нашій державі. Ми конструктивно налаштовані рухатися вперед в рамках процесу мирного врегулювання, який має починатися з безпекових питань. Переконані, що повне втілення принципу «спочатку безпека» дозволить досягти подальшого прогресу і в політичній частині Мінських домовленостей», — зауважив під час розмови Дмитро Кулеба. Міністр наголосив, що Україна активно виступає за дієву роботу Нормандського формату як важливого майданчика для переговорів. Він подякував Німеччині, яка разом із Францією докладає зусиль задля повернення Росії за стіл переговорів, інформує прес-служба МЗС. 

Дмитро Кулеба також привітав підтримку нашої держави з боку інших партнерів у контексті активізації процесу мирного врегулювання, наголосивши на незмінній позиції Києва: «Жодні рішення про Україну не можуть ухвалюватися без України».

Фото з сайту МЗС України.