Саме за це виступає новий лідер фракції Вільної демократичної партії (ВДП), котра входить до коаліційного уряду, Крістіан Дюрр. Він пропонує значно збільшити квоти на трудову міграцію. У важливості такого кроку Дюрр намагається переконати не лише депутатів Бундестагу, а й пересічних громадян. У застосуванні «гостьових» рук він вбачає життєву потребу для економіки.

Бізнес і влада не виживуть у рішеннях, затиснутих рамками міграційної політики 2014 року, вважає Крістіан Дюрр. Саме трудові мігранти спроможні вирівняти дисбаланс у трудових ресурсах і підняти економіку країни, стверджує депутат Бундестагу. Він вважає, що показник 400 тисяч трудових мігрантів щороку, навколо необхідності яких точаться дискусії, — не проблема для ФРН.

«Федеральний бюджет нині спрямовує понад 100 млрд євро необхідних вливань у пенсійну систему, — наводить довідку Дюрр. — Але це свідчить також і про демографічний дисбаланс. Саме тому зараз потрібні свіжі рішення».

Водночас і федеральне відомство зайнятості заявляє про необхідність трудової міграції щонайменше 400 тисяч осіб щороку. Фахівці в цій галузі вважають таку цифру цілком реальною. Тож і лідер фракції ВДП у парламенті переконаний, що саме тепер настав час інноваційних підходів до проблеми.

Політик розмірковує про те, що Німеччина разом із Японією — одні з «найстаріших» країн. А у ФРН велика кількість вакансій у всіх, без винятку, галузях економіки. Нині її процвітання залежить від того, чи зможе суспільство заповнити ринок працюючими людьми — доходить висновку Дюрр.

Якщо так, то Німеччина забезпечить темпи зростання економіки. А це — інвестиції в освіту, захист клімату і стабілізацію системи соціального забезпечення. Але кожен, хто має намір емігрувати до Німеччини, і кожен, хто вже перебуває тут, має вирішити для себе надзвичайно важливі питання: чи хоче він чи вона жити в німецькому суспільстві та чи хоче він чи вона досягти успіху на ринку праці? Якщо відповіді на ці два запитання позитивні, то й інтеграція буде успішною, вважає Крістіан Дюрр.

Представник фракції ВДП у Бундестазі зачепив надзвичайно важливу проблему, котра назріла в німецькому суспільстві: робота і соціальна допомога для приїжджих. Він зазначив, що це — протилежні поняття. І влада має розмежувати ці два напрями — гуманітарну допомогу для біженців із кризових регіонів і цілеспрямована імміграція на ринок праці Німеччини.

На думку Дюрра, влада досі не готувалася ні до того, ні до іншого. Тому не існує прогнозів, звідки такі потоки трудової міграції можливі. На його думку, найближчим часом центром нової хвилі міграції у Німеччину стануть азіатські регіони.

Берлін.