Її парламент минулої п'ятниці ухвалив рішення про те, що всі закони та інші юридичні акти більше не діятимуть на території автономії. Вищий законодавчий орган також уповноважив уряд Республіки Сербської розробити необхідні законопроекти для її самостійного функціонування і передати на затвердження депутатів. Строк для виконання -- шість місяців. Виконавча влада автономії також повинна буде створити державні структури -- армію, суди, прокуратуру й податкову систему, які спочатку діятимуть паралельно з центральними органами влади Боснії і Герцеговини. 

Президент Албанії вважає це грубим порушенням Дейтонського договору, що торпедує всі зусилля громадян Боснії і Герцеговини, міжнародного співтовариства зі зміцнення миру й безпеки в цій багатонаціональній державі. І не тільки в ній. На думку глави Албанії, подібні спроби державної перебудови серйозно загрожують європейській інтеграції усіх країн регіону. Він закликав політиків Республіки Сербської та Боснії і Герцеговини сісти за стіл переговорів і вирішити всі спірні питання, щоб спільно здійснювати необхідні реформи в інтересах громадян, продовжувати інтеграційні процеси, які будуть гарантією зміцнення миру і безпеки на Західних Балканах. 

Головуючий у колективному органі керування Боснією і Герцеговиною -- президії представник хорватів Желько Комшич закликав прокуратуру країни терміново вжити заходів проти депутатів Республіки Сербської, які проголосували за рішення про перенесення повноважень з рівня влади в Сараєво на рівень автономії.
      
Відреагувала на загострення ситуації в БіГ і влада Німеччини. В понеділок міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок від імені уряду вимагала від ЄС запровадження санкцій проти члена президії Боснії і Герцеговини від сербів Мілорада Додіка. І зробити це терміново, поки він остаточно не зруйнував своїми сепаратистськими закликами й діями державу в центрі Західних Балкан.  «Його спроби відділення неприйнятні, а це означає, що проти Додіка потрібно використовувати режим санкцій, за що я виступила тут, у Брюсселі», --  пояснила вона журналістам, її висловлювання поширило агентство «Рейтер».