Україну на цих переговорах представляв Президент Володимир Зеленський. У заході також взяли участь Президент Європейської ради Шарль Мішель, Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, лідери держав — членів Євросоюзу та країн «Східного партнерства» — окрім України, ще Азербайджану, Вірменії, Грузії та Молдови.

До речі, візит глави Української держави до столиці Євросоюзу триватиме й сьогодні. Зокрема, на 16 грудня запланована двостороння зустріч Володимира Зеленського з Генеральним секретарем НАТО.

На момент, коли версталася газета, саміт щойно розпочався, тож про його підсумки розповімо в наступному номері. Натомість напередодні високого форуму представники комітетів закордонних справ парламентів Грузії, Литви, Польщі та України ухвалили спільну декларацію.

У ній йдеться, що «Східне партнерство» залишається провідною платформою для поглиблення відносин між Євросоюзом і країнами Східної Європи. Утім, перед країнами постають нові виклики, з якими необхідно впоратися для того, щоб формат продовжував ефективно виконувати свої завдання. У декларації парламентарії висловили підтримку політиці відкритих дверей щодо перспективи членства в ЄС. Там нагадали, що стаття 49 Договору про ЄС повністю поширюється на країни «Східного партнерства», які бажають це зробити і відповідають критеріям.

Нагадаємо: «Східне партнерство» — це зовнішньополітична ініціатива Європейського Союзу, яка об’єднує ЄС та шість східноєвропейських сусідів: Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну. Ініціатива була заснована в травні 2009 року. Готуючись до саміту, влітку 2021 року в ЄС презентували план подальшої співпраці з країнами «Східного партнерства», що підкріплюється інвестиційним пакетом у розмірі 2,3 млрд євро.

Водночас три країни СхП (Україна, Грузія та Молдова), які підписали угоди про асоціацію з ЄС і не приховують подальших євроінтеграційних планів, створили «Асоційоване тріо» і прагнуть тісніших взаємин з Брюсселем. Тоді як Азербайджан та Вірменія керуються іншими зовнішньополітичними пріоритетами, а Білорусь заявила про вихід зі «Східного партнерства».

* * *

Напередодні візиту до Брюсселя Президент України Володимир Зеленський обговорив кроки з деескалації та мирного врегулювання ситуації на Донбасі з Прем’єр-міністром Італії Маріо Драгі. «Провів плідну розмову з Прем’єр-міністром Італії Маріо Драгі. Обмінялися думками щодо безпекової ситуації навколо України. Обговорили подальші кроки з її деескалації та мирного врегулювання на Донбасі. Вдячний за тверду підтримку Італією суверенітету та територіальної цілісності України», — написав Володимир Зеленський на своїй сторінці у Твіттері.