А конфлікти навколо цієї теми спалахують щодня: одні хочуть, аби він запрацював якомога швидше, інші присягаються, що транзит ніколи не буде запущено в експлуатацію.

Зрештою з’явилася нова колізія: в коаліційному уряді зійшлися дві сили — «зелені», котрі обіцяли зупинити «потік», і Соціал-демократична партія Німеччини, яка виступає за газопровід. Соціал-демократів підтримує партнер по коаліції — ліберальна Вільна демократична партія.

Тим часом «Північний потік-2» готовий до роботи. Але 16 листопада сама ФРН призупинила процес його сертифікації. Адже оператор Nord Stream 2 AG має намір заснувати дочірню компанію на території Німеччини для переведення на неї активів і управління проектом на території країни. Для того, щоб розпочати прокачування газу «Північним потоком-2», оператору — компанії Nord Stream 2 AG слід отримати схвалення німецького регулятора, котрий перевіряє трубопровід на відповідність Газовій директиві ЄС. За оцінкою фахівців, процедура сертифікації може тривати кілька місяців.

Але днями міністр закордонних справ і співголова партії «Союз 90/Зелені» Анналена Бербок в інтерв’ю телеканалу ZDF заявила, що газопровід «Північний потік-2» не може бути запущено, оскільки він поки що не відповідає європейським правилам та, як і досі, не задовольняє вимог Газової директиви ЄС. Також питання безпеки залишаються відкритими. Це означає, що в поточному стані цей газопровід не може бути схвалений».

Щоправда, Бербок не повідомила, за якими саме параметрами газопровід не відповідає вимогам ЄС. Таке твердження не могли не помітити ЗМІ, які звернулися до Бербок із запитанням: хто саме конкретно визнав, що проект не відповідає праву ЄС?

Пані міністр уточнила свої слова про «невідповідність проекту праву Євросоюзу», зазначивши, що мала на увазі ухвалене ще в листопаді рішення німецького регулятора. «Федеральне мережеве агентство призупинило процес сертифікації, оскільки існують зрозумілі й конкретні вимоги європейського енергетичного права в питанні анбандлінгу (принцип розведення за різними юридичними особами ролей власника трубопроводу, його оператора і постачальника ресурсу. — Авт.). І в інших конструктивних питаннях. Це було зроблено кілька днів тому мережевим агентством», — пояснила Бербок.

Тим часом оператор «Північного потоку-2» компанія Nord Stream 2 AG заявила, що докладає усіх зусиль, аби забезпечити відповідність проекту правилам, які застосовуються, і нормативним вимогам.

Тож ідеться не про рішучий поворот до відмови від «Північного потоку-2», як спочатку зрозуміли міністра закордонних справ зацікавлені й не дуже зацікавлені люди, а про бюрократичний перебіг сертифікації проекту.

Але колізія усе-таки є: Бербок як співголова партії «зелених» завжди й дуже категорично виступала проти будівництва газопроводу. Проте після перемоги на виборах і призначення на посаду міністра закордонних справ вона змушена дотримуватися офіційної позиції Берліна, який не має наміру відмовлятися від транзиту. Тож Бербок буде нелегко. Адже чиновник, у цьому разі міністр, змушений підкорятися волі коаліції. До того ж адміністрація канцлера Олафа Шольца підтримує запуск газопроводу. Утім, Бербок пообіцяла, що «Північний потік-2» буде зупинено, якщо Росія піде війною на Україну…

Після уточнення Анналени Бербок із заявою виступив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Хебештрайт, який закликав дочекатися правової перевірки відповідності газопроводу енергетичним критеріям ЄС.

Берлін.