Хто не встигне, зможе пройти його в аеропорту після приземлення, але перед проходженням паспортного контролю. На момент верстки номера ще не було інформації щодо можливості виконання тесту на польському боці.

Натомість з українських пунктів пропуску на кордоні з Польщею пішла ціла лавина інформації в соціальних мережах про черги до мобільних пунктів тестування на COVID. Дуже багато «вдячних» коментарів, бо напередодні була інформація, що тести вимагатимуть лише від тих, хто прилетить з-за меж Шенгена.

У разі отримання негативного результату подорожні, для яких Польща була пунктом призначення, мають два шляхи. Вакциновані зареєстрованими в ЄС вакцинами продовжують подорож, а от невакциновані йдуть на 14-денний карантин, з якого можуть бути звільнені на 8-й день, після виконання за власні кошти антигенного або ПЛР-тесту, що виявиться негативним. Ті, хто летітиме через Польщу транзитом і перебуватиме на її території до 24 годин, звільняються від карантину.

У самій Польщі базою профілактичних заходів залишається принцип ДДМ — дистанція, дезінфекція та маски. Носити маски рекомендується і невакцинованим, і вакцинованим. Вони обов’язкові в громадському транспорті та закритих приміщеннях.

У розпорядженні не було введено ліміти на кількість пасажирів у громадському транспорті, зате там більш жорстко мають стежити за дотриманням маскового режиму.

Натомість наповнення відвідувачами кінотеатрів, театрів, барів, ресторанів, готелів, спортивних та культових об’єктів не має перевищувати 30%. У кінотеатрах заборонено споживання напоїв і їжі. Власники та адміністратори цих об’єктів можуть збільшити ліміт відвідувачів виключно для вакцинованих осіб, перевіривши їхні документи про повне щеплення. Але з останнім можуть виникати проблеми, звертають увагу експерти, бо немає жодного правового регулювання, яке б надавало право перевіряти наявність сертифікатів. Це питання, як і питання надання можливості роботодавцям вимагати від працівників результатів тесту на коронавірус (не сертифіката щеплень, як було пропоновано раніше) винесено на розгляд парламенту. Також польські парламентарії планують розглянути питання запровадження обов’язкової вакцинації всіх лікарів, учителів і силовиків.

Водночас у рамках нових карантинних заходів закрито дискотеки, клуби й танцювальні майданчики. Щоправда, в ніч з 31 грудня на 1 січня їм дозволено приймати відвідувачів, але кількість клієнтів не може перевищувати 100 осіб, звичайно ж, за винятком вакцинованих, яких не включатимуть до цього ліміту. Від 20 грудня до 9 січня на дистанційне навчання переведено учнів початкових та середніх шкіл. Вищі навчальні заклади повертаються на цю форму навчання на підставі самостійних рішень. Натомість ясла і дитсадки продовжать працювати.