У середу, 15 грудня, Комітет із правосуддя, державного керування і політичної системи парламенту вирішив: винести на голосування пропозицію партії «Демократична Чорногорія» про заснування нового державного свята - на честь дня народження правителя Чорногорії XIX століття Петра Негоша.

Після того, як депутати ухвалять таке рішення, цей день стане для його нащадків ще одним вихідним. Ніхто не сумнівається, що пропозицію, за яку проголосувала більшість членів парламентської комісії, підтримають і всі народні обранці.

Чорногорські ЗМІ нагадують, що Петр Негош залишив значний слід в історії країни. Він був не тільки її першим правителем, а й митрополитом Чорногорським і Бердським. Саме він робив усе, щоб Чорногорія стала ще в XIX столітті незалежною державою і посіла гідне місце серед європейських країн. Негош залишив після себе й помітний слід у чорногорській і сербській літературі. Його поезія входить до навчальної програми в Чорногорії.

Пам'ять про нього в сучасному кінематографі увічнив відомий український кінорежисер Юрій Іллєнко, який зняв в 1972 році разом із югославськими колегами фільм «Наперекір усьому». На головну роль Іллєнко запросив сербського актора Владо Поповича. Планується, що в день нового свята цей фільм зможуть дивитися всі покоління чорногорців, щоб вони знали про життя і великі справи засновника державності Чорногорії.